‘Stuurman aan wal’

Op de drempel van 2023 naar 2024 ontkom ook ik er niet aan om vooruit te kijken. En eigenlijk doe ik dat met plezier. Ik heb wel zin in dat nieuwe jaar, al vraag ik me af wat er echt nieuw zal zijn. Sommige jaren lijken immers slechts een verlenging van wat vooraf ging. Met z’n allen een beetje doorsukkelen dus. Maar als de voortekenen ons niet bedriegen, gaat er in ons landje een ander windje waaien. Na de politieke aardverschuiving van enkele weken terug lijkt dat onvermijdelijk. Vanuit allerlei hoeken hoor ik angstige en boze geluiden dat dat windje niet zo fris zal zijn, maar dat zou nog wel eens mee kunnen vallen.

De leider van de grootste partij in ons land heeft de laatste jaren nogal wat geroepen dat ook bij mij de wenkbrauwen deed fronsen, maar sinds hij premier-kandidaat nummer één is, blijkt hij plots weer onze Grondwet te respecteren en zo’n beetje alles in te slikken wat er in zijn partijprogramma stond. Het heerschap is zelf ook tot de ontdekking gekomen dat ‘we’ meer bezig zijn met de prijs van onze boodschappen dan het sluiten van moskeeën, om maar een voorbeeldje te noemen. Slechts één thema springt volgens onderzoekers bij onze bevolking boven alles uit; migratie.

Persoonlijk vind ik woningnood een veel groter thema. Ik denk zelfs dat migratie een thema is geworden dóór dat enorme gebrek aan woningen. Geef je bij het toewijzen van de schaarse betaalbare woningen voorrang aan asielzoekers met een verblijfsstatus, dan kweek je ongemak. Buitenlandse studenten en arbeidsmigranten vergroten de wooncrisis overigens véél meer. Van de laatste groep zitten er 400.000 in ons land, die worden onderbetaald en uitgebuit. Gehuisvest in bijvoorbeeld de Transvaalstraat in Dordrecht.

Tijdens een korte wandeling viel me op hoe deze straat is verpauperd. Veel woningen volgepropt met arbeidsmigranten. De eigenaren van die panden zijn moeilijk traceerbaar; gegevens bij het Kadaster en de Kamer van Koophandel kloppen niet en geen hond die zich er druk om maakt. Misschien moeten we het probleem van migratie en woningnood in Dordt maar eens bij de horens vatten in deze straat. Regulering van kamerverhuur(bedrijven) was in 2008 nog een thema in deze stad. Wordt daar nog op gehandhaafd? Het zou zomaar een goed voornemen voor 2024 kunnen zijn.

Thijs Blom