DORDRECHT – Eerder was ze al te bewonderen in de Torenhal van de Grote Kerk, het Albert Schweitzer ziekenhuis, het gemeentehuis van Zwijndrecht, de Kunstkerk en in de binnentuin van appartementencomplex De Schouwstock aan het Otto Dickeplein. Sinds begin dit jaar staat het ruim vier meter hoge schaalmodel van Choëphore in de hal van Intree Dordrecht / VVV aan de Spuiboulevard 99. Het beeld, dat in de volksmond de naam Hanneken van Dordt kreeg, is een creatie van de Dordtse beeldend kunstenaar Gerhard Lentink. (Foto: Stolk Fotografie)

Het 1:5 schaalmodel geeft een goede indruk van het ruim twintig meter hoge uit stalen hoekprofielen opgebouwde beeld dat de kunstenaar ontworpen heeft voor de wijk Stadswerven. Het verbeeldt de gestalte van een jonge vrouw die zorgvuldig een grote schaal vóór zich in evenwicht houdt, en met haar rechtervoet een pas voorwaarts zet in de richting van de rivier, als symbolische illustratie van de verbondenheid van de stad met het water. Het beeld, enkele jaren geleden bedoeld als cadeau van de inwoners aan de 800-jarige stad, was aanvankelijk gepland op de kop van de Stadswerven. Die locatie viel af. De alternatieve plek is nu in het water van het Wantij, ter hoogte van Villa Augustus en Kinepolis.

Nadat op 11 april 2023 de gemeenteraad vrijwel unaniem positief reageerde op het voorstel tot verdere uitwerking van de plannen, is er een aantal besprekingen geweest van de Stichting Hanneken van Dordt, de kunstenaar en de projectmanager. Het eerste doel is de totstandkoming van een uitgewerkt technisch concept voor de realisering van het beeld, de uitvoering van de sokkel, de fundering en plaatsing én de berekening van de kosten van elk onderdeel. Daarna wordt het plan opnieuw voorgelegd aan de raad.

Het schaalmodel is tot en met 28 maart te zien tijdens de openingstijden van Intree Dordrecht: maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 15.00 uur. Meer info: www.gerhardlentink.nl en www.hannekenvandordt.nl.