DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over één van de belangrijkste politieke thema’s van het afgelopen jaar. (Archieffoto: Stolk Fotografie)
Het nu achter ons liggende jaar mag gezien worden als het jaar waarin de beeldvorming rond Chemours-Dupont in de politiek kantelde. Mede dankzij de vasthoudendheid van actievoerders uit Sliedrecht. Het hoeft geen betoog meer. Zeker na de geruchtmakende PFAS-doofpotuitzendingen van Zembla sloten lokale politici (Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden), leden van Provinciale Staten én partijen in de Tweede Kamer zich bij het lokale protest aan. Sliedrechtenaar Joop Keesmaat en het Dordtse SP-burgerraadslid Meta Kamphuis werden landelijke gezichten van het protest. Diverse rechtszaken tegen Chemours lopen nog. Een juridisch steekspel dat voorlopig nog niet ten einde is.
De rivieren rondom het Eiland van Dordrecht zijn getijdenrivieren. In de loop van zestig jaar vervuiling door Chemours is er wel het een en ander in de rivieren en in de polders terecht gekomen. Ook in het natuurgebied van het Dordtse deel van het Nationaal Park de Biesbosch.
Rijkswaterstaat(RWS) is van plan om de dijken van de Hel- en Zuilespolder door te steken. Hier is de gemeente Dordrecht het in principe mee eens, maar de kankerverwekkende PFAS/PFOA-verontreiniging speelt ook hier een rol. Men weet domweg niet hoe zwaar de verontreiniging in de grond is doorgedrongen. Wel stelt het college, in de persoon van wethouder Tanja de Jonge, de eis dat RWS eerst onderzoek laat doen naar de grondvervuiling in dit gebied alvorens zij de gemeenteraad definitief adviseert akkoord te gaan met dit plan. Ondanks de toezegging van RWS dat de afgegraven grond in het natuurgebied zal blijven, het in de Biesbosch opgegroeide VVD-burgerraadslid Jeanine Lammens steekt haar zorgen niet onder stoelen of banken. Wat zijn de gevolgen die de plannen van RWS voor vissen en vogels in dit gebied kunnen hebben? Wat krijgen vogels binnen met het eten van vis? In het negatieve geval kan de Biesbosch straks in aanmerking komen voor het keurmerk van erkend Chemours-natuurgebied. Rijkswaterstaat heeft dan wel zijn eigen doelen en belangen, een onderzoek is er ondertussen nog steeds niet gedaan. RWS kan weliswaar de gemeente Dordrecht overrulen op grond van algemeen belang, zonder een goed en degelijk onderzoek te doen, maar of dit het vertrouwen in de overheid vergroot?
Tot slot wens ik u een goed en gezond 2024 toe.
Even geen Studio De Witt
RTV Dordrecht zit in een verhuizing van het Mediacentrum op het Leerpark naar een nieuwe locatie op de Merwedestraat op de Staart. Daardoor is er enkele zaterdagochtenden geen uitzending van het radioprogramma Studio De Witt. De wekelijkse uitzending op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur wordt hervat op 13 januari met een feestelijke uitzending ter gelegenheid van de negende verjaardag van het nieuwsprogramma.