DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Feestboeket

Bij een 250-jarige kun je natuurlijk niet aankomen met een armetierig bosje bloemen. Met een uitbundig bloemstuk versierde kunstenaar Marijke Breuers de schouw in de grote tentoonstellingszaal van Pictura. Samen met nog dertig andere kunstenaars mocht ze ter plekke een kunstwerk maken. Met het gebouw zelf en het werk van de andere deelnemers als inspiratiebron. Elke kunstenaar kreeg daarvoor tweeëneenhalve dag de tijd. Geleidelijk aan onderging Pictura zo de afgelopen weken een grootse metamorfose: een spetterend begin van dit feestjaar.

Marijke Breuers kende het Picturagebouw niet, maar bij haar eerste bezoek viel haar meteen de schouw op. Daarvoor wilde ze iets maken, een feestboeket uit de kunstgeschiedenis. Dan kom je al gauw uit bij de Zonnebloemen van Vincent van Gogh. Maar ook andere kunstenaars uit de afgelopen 250 jaar ‘sturen’ hun bloemen als felicitatie naar Pictura, zoals Hilma af Klint, Georgia o’Keeffe, Elspeth Diederix en Andy Warhol. De groene bladeren zijn van Matisse. Breuers heeft wel een beetje gesmokkeld, want de papegaaitulpen komen uit zeventiende-eeuwse bloemstillevens. De oranje draden, haar eigen toevoeging, verwijzen naar de Oost-Indische kers, een dapper plantje dat altijd weer opduikt en doorgaat met bloeien, net als Pictura…

Het is een van de vrolijkste werken die ze ooit heeft gemaakt. Al heeft het zoals vaak bij kunst ook een rauw randje. Onder het boeket liggen dode insecten. Toen ze afbeeldingen van oude bloemstillevens uit het Rijksmuseum van heel dichtbij bestudeerde, viel het haar op hoeveel beestjes daarin rond krioelen. Een boeket met kevertjes en vlinders, door alle pesticiden kennen we dat niet meer.

Nieuwsgierig naar de make-over van Pictura? Nog tot en met vrijdag kunt u kunstenaars aan het werk zien. Ze vertellen er ook graag over. Zondag 21 november is van 14.00 tot 16.00 uur de feestelijke afsluiting met performances. Ook dan is iedereen welkom.