DORDRECHT – Voor wie niet bekend is met het scratch-concept bij muzikale uitvoeringen: het betekent dat er ‘from scratch’, vanuit het niets, zonder voorbereiding in één dag een compleet concert wordt neergezet. Koorzangers komen ’s ochtends bij elkaar en nemen de partituur door, ’s middag voegen het orkest en solisten zich bij hen en ’s avonds kunnen bezoekers komen genieten van het resultaat. Dordtissimo is al vele jaren hierin gespecialiseerd en gaat deze aanpak nu gebruiken bij de opvoering van de Lukas Passion. 

Voor dit soort grote events, waar liefhebbers uit het hele land op af komen, is de Wilhelminakerk de plaats waar het gebeurt. ‘Ff lekker knallen’, is de leus van het enthousiaste bestuur, dat dit onder leiding van voorzitter Bert Braanker voor elkaar bokst. De aanduiding ff staat in muzieknotatie voor fortissimo, heel luid.

Passieconcert

Op zaterdag 2 maart is de dag gewijd aan BWV 246, de Lukas Passion. Een vrij onbekende passie, waarvan onzeker is of hij wel (gedeeltelijk) van de hand van Johann Sebastiaan Bach is. De Dordtse dirigent Danny Nooteboom zal het geheel op vakkundige wijze in goede banen leiden. Nooteboom is een inspirerende en bezielende dirigent die koorzangers aan zich weet te binden.

Meezingen

Er is nog plek in het koor, de inschrijvingen zijn nog niet gesloten. Zangers die dit ook eens willen proberen, worden van harte uitgenodigd om zich in te schrijven. Alle amateurs met een beetje koorervaring zijn welkom. Voor 50 euro heb je een dag van tien tot tien vol muzikaal plezier, in een aanstekelijke atmosfeer. Dat is inclusief koffie, thee en lunch. Tegen een bescheiden vergoeding (aanmelden ter plaatse) is er ook heerlijk avondeten. Bladmuziek moeten deelnemers zelf meebrengen. Op de website www.dordtissimo.nl is te lezen welke dat is en hoe je eraan komt. Ook staat daar nog meer informatie over dit scratch-concert.

Beeld: Rembrandt van Rijn (1606-1669), Christus in Gethsemane, collectie Dordrechts Museum, bruikleen Teekengenootschap Pictura.