Het opbouwen van een eigen vermogen is ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat je dan wat geld achter de hand hebt voor het geval je te maken krijgt met een financiële tegenslag, maar ook omdat je dan zorgt voor wat extra geld op het moment dat je met pensioen gaat. Mocht je dan te maken krijgen met een pensioengat, dan heb je in ieder geval nog wat geld achter de hand om dit op te kunnen vangen. Toch zien we dat lang niet iedereen zich hiermee bezighoudt en het vaak wel prima vindt op het moment dat ze een bepaald bedrag op de spaarrekening hebben staan. Een gemiste kans als je het ons vraagt! Daarom delen wij maar liefst 3 manieren om een eigen vermogen op te bouwen.

Besparen op je lasten

Besparen is de eerste stap om een eigen vermogen op te bouwen. Door je uitgaven te beperken en geld opzij te zetten, kun je kapitaal accumuleren dat kan worden geïnvesteerd. Begin met het analyseren van je maandelijkse uitgaven en identificeer mogelijkheden om te bezuinigen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je minder uit eten gaat of bespaart op kledingaankopen. Naast het besparen is het belangrijk om verstandig te investeren. Doe grondig onderzoek naar verschillende investeringsopties voordat je een beslissing neemt. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in aandelen, CFD of zelfs onroerend goed. Belangrijk is natuurlijk wel dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Overigens is het wel zo dat wanneer je de juiste kennis bezit, de kans op negatief rendement, even de excessen zoals een pandemie daargelaten, steeds kleiner worden.

Start een eigen onderneming

Een andere manier om een eigen vermogen op te bouwen, is door je eigen bedrijf te starten. Dit vereist ondernemerschap, toewijding en hard werken, maar kan op lange termijn aanzienlijke financiële beloningen opleveren. Identificeer een niche waarin je geïnteresseerd bent en waarin je vaardigheden kunt gebruiken. Ontwikkel een solide businessplan en zoek naar financieringsmogelijkheden. Zodra je bedrijf van de grond komt, zorg ervoor dat je het laten groeien en winstgevend maken serieus neemt. Dit kan betekenen dat je nieuwe markten verkent, je productaanbod uitbreidt of je klantenbestand vergroot. Wees bereid om risico’s te nemen en leer van eventuele tegenslagen. Met een succesvol bedrijf kun je niet alleen een stabiel inkomen genereren, maar ook substantiële waarde opbouwen.

Investeer in vastgoed

Vastgoed is een lucratieve manier om je vermogen te laten groeien. Los van het feit dat het waardevast is, kun je er ook een passief inkomen mee genereren in de vorm van huur. Het voordeel is dat je echt niet direct een tweede woning hoeft te kopen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook een hele hoop mensen die beginnen met een garagebox en dit stap voor stap verder uitbreiden. Wat je overigens ook kunt doen, is investeren in een vastgoedfonds. Op deze manier deel je als het ware mee in de winst, maar dan natuurlijk wel op basis van het geld dat jij hebt ingelegd. Dit zorgt ervoor dat je dus ook redelijk laagdrempelig kunt beginnen met beleggen in vastgoed en dit naarmate je rendement en dus vermogen groeit, dit verder kunt uitbreiden.