Als u inmiddels nog niet tussen de oren hebt hoe ge-wel-dig en fan-tas-tisch het nieuwe Maasterras wordt, dan is het hersenspoelen vanuit het Stadskantoor toch niet zo goed geslaagd. Of u leeft onder een steen, dat kan natuurlijk ook. Want realiseert u zich wel dat als een wereldberoemd architectenbureau voor ons bescheiden provinciestadje een nieuwe woonwijk schetst, dat wij dat ontwerp dan onmiddellijk moeten omarmen als het grootste geschenk dat Dordt ooit ontving? Nadat wij de schoenen van de ontwerpers hebben gekust en de gepeperde factuur hebben voldaan rest nog slechts de uitvoering. (Impressie: Mecanoo)

Enkele dappere politici probeerden vorige week in het Stadhuis het plan een beetje bij te sturen. De gevestigde macht blokkeerde het gesputter, want je moet er toch niet aan denken dat de boel vertraging oploopt? Als er niet uiterlijk eind dit jaar begonnen wordt met de uitvoering van het plan vervalt sowieso de vier miljoen rijkssubsidie die eind 2021 werd toegezegd onder die voorwaarde. Medio 2022 verhoogde het Rijk de bijdrage tot 29 miljoen, maar wel opschieten hè! Om het financieel rond te breien staat al 55 miljoen aan subsidies op de begroting plus een deel van de Eneco-gelden.

Omdat we zelfs in Dordt weten dat grote projecten financieel altijd duurder uitvallen dan vooraf berekend, staat in de kleine lettertjes dat bijstelling natuurlijk mogelijk is door wat minder sociale woningen te realiseren. Maar met nog geen 19 procent komt het Maasterras nu al niet aan Dordts eigen norm van 30 procent sociale huur bij nieuwbouw. Het provinciebestuur (toch niet zo’n nutteloze bestuurslaag als ik dacht) trekt daarom terecht aan de bel. Het volk schrééuwt om betaalbare woningen, maar we blijven maar bouwen voor de rijken in Dordt. Mag ik een teiltje?

Toekomstige bewoners van het Maasterras hebben ook teiltjes nodig voor het geval ze niet goed worden na een ongevalletje met één van de vele giftreinen die dagelijks door (of onder) hun wijkje doordenderen. En dan heeft het onvolprezen Mecanoo het ook nog bedacht om een flat naast de stadsbrug te zetten die hóger is dan de Grote Kerk. Een nieuwe blikvanger voor onze prachtige historische stad? Buurman Zwijndrecht walgt al bij de gedachte. Ik word kotsmisselijk van dat Maasterras en bestuurders die het plan alleen maar door onze strot willen duwen. Een beetje bijstelling kan geen kwaad, want vertraging loopt het plan toch wel op.

Thijs Blom.