DORDRECHT – Wie de internetsite van de organisator van de Dordtse Open Monumentendagen raadpleegt, leest daar dat Dordrecht ongeveer duizend monumenten heeft. Uit een onderzoek van historisch Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof blijkt dat dit er meer dan tweeduizend zijn. Voor een deel hangt de mistelling samen met de manier waarop de stad haar monumenten vastlegt en hoe dat wordt geïnterpreteerd. Ieder monument heeft een registratienummer. Zo werden bijvoorbeeld de huizen op en rond de Rozenhof onder vier nummers en één collectieve beschrijving geregistreerd. Er staan echter een kleine zeventig panden, die ieder voor zich de status van Rijksmonument hebben. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

 

De 253 huizen in het voormalig tuindorp Mauvebuurt in Krispijn zijn stuk voor stuk een gemeentelijk monument. Ze worden echter onder één monumentnummer beschreven en daarom ten onrechte geteld als één monument. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen, zoals complete blokken huizen in de negentiende-eeuwse schil. In 2009 was Dordrecht de eerste stad in Nederland die haar monumenten in een database op het internet presenteerde. Deze door vrijwilligers van het Augustijnenhof gebouwde monumentendatabase is na veertien jaar technisch achterhaald. De Dordtse database verdiende het om te worden herbouwd en om hernieuwd terug te komen op het internet. Zeker ook omdat Fokko van der Straaten meer dan 5.000 schitterende foto’s maakte van de Rijksmonumenten en de enorme hoeveelheid aanvullende informatie. De nieuwe database is te raadplegen op www.dordtsemonumenten.nl.

 

Historische informatie

De database geeft veel meer historische informatie dan in andere steden gebruikelijk is. Zo is er door het Augustijnenhof jarenlang archiefonderzoek gedaan naar de monumenten, informatie die zowel voor de bewoners als voor (bouw)historici waardevol is. Er zijn verwijzingen naar publicaties in de database te vinden, maar ook de geschiedenis van panden die over een monumentenschildje met een zogenaamde QR-code beschikken. Zonder voor het pand te staan kan die geschiedenis via de database worden uitgelezen. Daar komt bij dat er in die veertien jaar niet alleen honderden gemeentelijke monumenten zijn toegevoegd, maar ook beeldbepalende panden. In de monumentendatabase kan op verschillende manieren worden gezocht. Bijvoorbeeld op bouwstijl, bouwperiode, architect, op vrije tekst en veel meer.

 

Gratis monumentenschildje

Om bewoners van monumenten te stimuleren zich in de geschiedenis van hun huis te verdiepen stelt het Augustijnenhof 25 monumentenschildjes met een QR-code gratis beschikbaar. Via die QR-code is dan de bouw- en bewoningsgeschiedenis van het huis uit te lezen. Die geschiedenis wordt uitgezocht door onderzoekers van het Augustijnenhof. Bij grote belangstelling wordt er geloot. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via monumentenschildje@augustijnenhof.nl.