DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de plannen van Rijkswaterstaat met de Hel en Zuilespolder in de Dordtse Biesbosch. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Bij de gemeenteraad ligt het raadsvoorstel om nog niet in te stemmen met het verzoek van Rijkswaterstaat om medewerking te verlenen aan de wijziging van het omgevingsplan Hel en Zuilespolder in de Dordtse Biesbosch. Het Dordtse college wil dat er eerst aanvullende onderzoeken worden gedaan.

Vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat hebben het plan, zeg maar voornemen, al een aantal keren toegelicht, maar er leeft toch wel een aantal bezwaren bij de gemeenteraad en commissieleden. Het is een plan dat over diverse overheidsschijven loopt. Er ligt een Europese afspraak, waar RWS aan gehouden is, om ecologische doelstellingen te realiseren voor, zoals men het noemt ‘het waterlichaam Boven en Beneden Merwede’, waar de Sliedrechtse Biesbosch deel van uitmaakt. Dit houdt onder andere in om de noordoever van het Wantij natuurlijker te maken en bij de Hel en Zuilespolder zoetwatergetijdenatuur te creëren.

En er zit nu wel haast bij, want uiterlijk eind 2027 moet het project gerealiseerd zijn. Daarvoor moeten er op korte termijn besluiten worden genomen. Om te beginnen door de gemeenteraad. Het grondgebied is grotendeels eigendom van Dordrecht en het college heeft als een van haar doelstellingen in het Politiek Akkoord dat zij gaat voor een sterk en groen Dordrecht. Wat natuurlijk een mooi streven is. Daar is groene recreatie natuurlijk onderdeel van. Immers, de stad gaat groeien en is er behoefte aan uitbreiding van groene recreatie.

Maar hier ligt een spanningsveld. RWS richt zich vooral op de waterkwaliteit ten behoeve van de natuur en het huidige bestemmingsplan voorziet in recreatie. Natuur en recreatie gaan niet altijd hand in hand. Het karakter van de Hel en Zuilespolder verandert in de plannen van RWS in een natte zone met een stroomgeul die als kraamkamer dient voor vissen. Op zich zijn het plausibele plannen die ten goede komen van gebiedsontwikkeling voor de natuur en waterhuishouding.

De angel zit hem vooral in de door Chemours veroorzaakte PFAS-vervuiling in de regio. En wat de impact ervan is als het gebied op de schop gaat. Hier heeft RWS, ondanks toezeggingen, nog geen onderzoek naar gedaan en is er ook geen saneringsplan ontvangen. Of laat Dordrecht zich overrulen door RWS?

Studio De Witt uurtje eerder

Het wekelijkse radioprogramma van Ben Corino begint met ingang van deze zaterdag een uurtje eerder. Voortaan hoor je meer actualiteiten en lokale/regionale politiek iedere zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM.