DORDRECHT – Tussen de dag dat hij als tienjarig jochie met een schoolvriendje voor het eerst meeging naar Jubal en vandaag, zit bijna vijftig jaar. Hans Kloppert is een van de mensen die meehielp Jubal tot een topkorps te maken. Voor dit, en zijn vele inspanningen bij andere muziekkorpsen wereldwijd, werd hij onlangs opgenomen in de World Drum Corps Hall of Fame. En dat is niet niks. (Foto: Stolk Fotografie).

Geboren Dubbeldammer Hans Kloppert woont in Oudelandshoek. Zijn liefde voor muziek dateert echter al van voordat er überhaupt huizen stonden in deze wijk. “Ik was een jaar of tien en ging met een vriendje van school mee naar een repetitie van Jong Jubal in het CJMV-gebouw”, vertelt Hans. “De drums spelen leek me wel wat, maar daar bleek een wachtlijst voor te zijn. Dat was jammer en toen ik wilde vertrekken, stak Piet Loeve me bij de deur een instrument toe en zei: ‘Je kunt wel komen trompetspelen als je dat wilt’. Dat heb ik gedaan en heb nooit meer anders dan blaasinstrumenten gespeeld.”

Vanaf Jong Jubal
Muziek werd een belangrijk deel van zijn leven, ook toen hij ging studeren en docent Engels werd. “Ik stroomde door vanaf Jong Jubal ben naar veel wedstrijden geweest. Ook heb ik verschillende seizoenen in Amerika met een korps meegespeeld toen ik stage liep tijdens mijn studie. De liefde voor muziekkorpsen leeft in Amerika veel meer en ik genoot van mijn deelname en heb er ook veel geleerd. Bij Jubal heb ik verschillende functies vervuld en ben negen jaar voorzitter geweest. Altijd was de blik naar buiten gericht, naar muzikale contacten elders in het land en in de wereld. Dat is in Amerika opgepikt en daar ben ik voorgedragen voor opname in de World Drumcorps Hall of Fame. Leden dragen kandidaten voor en na stemming viel het unanieme besluit mij de International Achievement Award uit te reiken. Je verdient de award voor het complete plaatje. Dus niet alleen het meespelen, maar in mijn geval ook voor zaken als lesgeven en organiseren. Dat heb ik natuurlijk niet in mijn eentje gedaan, maar door de jaren heen heb ik in Amerika wel veel contacten opgebouwd. Sinds 1987 kom ik er vrijwel iedere zomer. Ik doe daar ook vrijwilligerswerk als kok en fotograaf bij de Blue Devils, een Amerikaans wereldkampioen-korps uit Californië. De award is dus voor al die activiteiten bij elkaar.”

Lifetime Achievement Award
Het bericht dat hij zou toetreden tot de Hall of Fame kreeg Hans afgelopen voorjaar. Hij is de enige Europeaan. “Uiteraard ben ik supertrots. Vooral ook omdat op de avond van de uitreiking mijn vader er ook bij kon zijn. Hij is meegereisd naar Amerika en we konden de overhandiging van de Award koppelen aan een familiebezoek, want de broer van mijn vader woont in Michigan en die had hij twaalf jaar niet gezien. Dus in meerdere opzichten was de uitreiking een bijzondere en waardevolle gebeurtenis.”

Hoewel Hans in Amerika veel werk heeft verricht, vond het meeste toch plaats in Nederland en dan vooral bij Jubal in zijn woonplaats Dordrecht. “Het is wel zo dat ik nu op het punt sta om naar Zuid-Afrika te gaan. Daar heb ik mede een Field Band opgestart. Dat is een beetje vergelijkbaar met wat hier een marchingband doet. Onze partnerstad Dordrecht ligt in de Oost-Kaap van Zuid-Afrika en daar hadden ze geen muziekkorps. Toen ik dat in 2010 voorstelde is het meteen groots opgepakt. We hebben tientallen van onze eigen Jubal-instrumenten geschonken en die zijn, samen met andere goederen die vanuit Dordrecht werden geschonken in een container naar het andere Dordrecht gegaan.”

Groot netwerk
Door al die activiteiten heeft Hans een groot netwerk opgebouwd. Inmiddels doet hij het wat rustiger aan en heeft hij een aantal van zijn taken neergelegd. Niet omdat het hem te veel werd, maar het leeftijdsverschil met andere spelende leden in het korps werd wel erg groot. Maar naast het spelen in het kerstensemble, Orange Brass en al meer dan dertig jaar trompet bij de Dordtse Kakofonieband De Rammen, blijft hij Jubal nog wel managen. “Het heeft jaren geduurd voordat ik dit grote netwerk heb opgebouwd. Je kunt niet tegen iemand anders zeggen: alsjeblieft, hier is een mapje met namen en telefoonnummers. Goede contacten zijn enorm belangrijk en komen de vereniging op allerlei gebied ten goede. Doordat ik wat taken heb neergelegd ben ik iets minder vaak op de club dan vroeger, maar ik zit er nog wel geregeld, hoor. Even de repetitie bijwonen, wat drinken aan de bar en ik coördineer nog steeds de aanvragen en onderhandelingen optredens.”

Mooi muziekstuk
Door de jaren heen heeft Hans veel muziekstukken ingestudeerd. Vragend naar wat hij heel mooi vindt, is dat verrassend genoeg niet iets wat hij met Jubal speelt. Nog niet. “Ik ben fan van de componist en dirigent Leonard Bernstein. Hij schreef onder andere Make Our Garden Grow, dat vind ik het mooiste nummer dat ik ooit heb gehoord. Sowieso is Bernstein mijn favoriet. West Side Story is ook zo geweldig. Ik zou dat graag nog eens met Jubal of ons nieuw ensemble Orange Brass ten gehore willen brengen.”