DORDRECHT – Hans Janssen is directeur van de regionale ambulancedienst. Hij schrijft iedere maand voor Dordt Centraal een column over zaken die hem raken binnen en buiten de zorg.

 

Afgelopen week werden wij thuis opgeschrikt door een verontrustend doorgestuurd appbericht. De afzender kende ik niet, maar onder aan het bericht bleek dat diegene verderop aan de dijk woont. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid beweerde de afzender dat er in onze buurt weer inbrekers waren gesignaleerd. De schrijfster in kwestie had al diverse keren verdachte personen rond haar huis zien rondscharrelen en ook had ze vernomen van andere bronnen dat het weer bingo was. De wijkagent was al geïnformeerd en ons werd geadviseerd om zo snel als mogelijk aan te haken bij de buurtapp. Daarmee konden we “elkaar snel op de hoogte brengen zodra er weer een verdacht persoon was gesignaleerd”.

In rap tempo zag ik in de uren daarna de lijst met deelnemers alsmaar groter worden. Verrassend genoeg met namen van mensen die ik nog nooit van mijn leven had gesproken en die ver van ons huisadres woonden. Ik dacht nog: hoe lang is die dijk eigenlijk?

Maar om een lang verhaal kort te maken: vooruit dan maar: ook mijn naam toegevoegd aan de lijst. Inbraak in je huis is per slot van rekening iets wat je niet wilt. Vreemd genoeg hield dit appbericht met een steeds langer wordende lijst van waakzame medebewoners me toch bezig. De eerste dagen liep ik alle sloten en deuren extra goed na en was ik toch… tsja…op mijn hoede? Overigens was het de dagen daarna weer net zo rustig als ervoor.

Totdat er enkele dagen geleden weer een alarmerend berichtje verscheen. Er was iemand verderop aan de deur geweest met een donker voorkomen die de cv-ketel kwam controleren, terwijl deze enkele dagen eerder al was nagekeken. Dit moest een van de inbrekers zijn! De videobel had een opname gemaakt van de ‘monteur’ in kwestie en de foto was bijgevoegd in de appgroep. De politie was al gewaarschuwd en inmiddels op zoek naar de man. Met grote trots werd vermeld dat ‘onze waakzaamheid effect had gehad’.

Aan het eind van de dag berichtte een van de buurtapp-deelnemers dat dit zijn schoonzoon was die bij een loodgietersbedrijf werkt. Sindsdien is het stil in de appgroep.

 

Hans Janssen