Printtechnieken volgen elkaar snel op en als bedrijf is het daarom goed om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen. Wat metaalprinten in 3D is, waar het geschikt voor is en wat de grootste voordelen zijn, wordt hieronder toegelicht.

Wat is 3D metaalprinten?

Bij metaal in 3D printen wordt in het productieproces gewerkt met een opbouw van metalen. Het staat tegenover traditionele productieprocessen in de metaalindustrie, waarbij meestal in een mal wordt gegoten of de overtollige materialen na uitharding worden weggehaald.

Bij 3D metaalprinten wordt metaal in poedervorm laagje voor laagje door de lasers aangebracht volgens een gespecificeerd ontwerpmodel en aan elkaar gesmolten. Het ontwerpmodel wordt – om de kleinste details of meest complexe vormen goed tot uitdrukking te laten komen – aangeleverd via 3D CAD-software.

Voordelen van 3D metaalprinten

Bij deze vorm van metalen voorwerpen tot stand laten komen, gaat het echter niet alleen maar om de complexiteit van het voorwerp zelf. Er komen minder grondstoffen aan metaal in 3D printen te pas, vergeleken met andere methoden. Dit bespaart niet alleen op grondstofkosten. Het betekent ook gewoon minder afval en minder impact op het milieu.

Een ander voordeel is de keuze van verschillende metalen. Bedrijven die op zoek zijn naar lichtgewicht metalen objecten, doen er goed aan om zich verder in metaalprinten te verdiepen. Metalen die de 3D printer verwerkt zijn bijvoorbeeld aluminium, titanium en roestvrij staal. Op basis van de gewenste eigenschappen (slijtvastheid, corrosiebestendigheid, bestand tegen extreme temperatuurschommelingen), wordt het type metaal gekozen.

Het laatste pluspunt voor bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe onderdelen of een ontwerp eerst willen uittesten, is de mogelijkheid tot het 3D printen van prototypen. Zodra de printopdracht gereed is, kan het onderdeel direct bekeken en getest worden. Is er geen sprake van massaproducten? Dan kan in het vervolg ook voor 3D metaalprinten gekozen worden.

Waar is metaal in 3D printen voor geschikt?

Een aantal voorbeelden:

-kleppen

-scharnieren

-gereedschappen

-bevestigingsmiddelen

-gietmallen

Over het algemeen gaat het in alle voorbeelden om complexe geometrieën of voorwerpen met interne openingen of kanalen. 3D metaalprinten geeft onderdelen wel de gewenste eigenschappen, maar maakt het toepassen van andere gereedschappen overbodig. Er is bijvoorbeeld geen boor meer nodig om later gaten in onderdelen te maken. Dit wordt direct vanuit het ontwerp in het 3D printen in laagjes meegenomen.

Voor metaalprinten in 3D kiezen of niet?

Deze keuze moet elk bedrijf voor zich maken. Neem in de overweging mee welke kosten het vervaardigt, maar ook het ontwikkelen van een nieuw metalen voorwerp met zich meebrengt. Is het een ingewikkeld design dat met traditionele productiemethoden (te) lang duurt of veel defecten toont? Dan is 3D metaalprinten de moeite waard. Kijk ook naar de eisen waar het eindproduct aan moet voldoen. Met metaal in 3D printen gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Ontdek ze!