DORDRECHT – Op de zuidelijke Wantijoever wordt gewerkt aan het herstellen van de oude zetsteenoever bij de woningen van Schaerweide. Nu is het laatste stuk naast de Prins Hendrikbrug aan de beurt. Daarmee komt de oorspronkelijke zetsteenoever terug die daar medio vorige eeuw is aangebracht. De zuidelijke Wantijoever loopt van de bioscoop Kinepolis tot de Prins Hendrikbrug. Als het werk klaar is, heeft deze oever weer een sterke zetsteenbekleding. (Foto’s: Stolk Fotografie)

 

De oude zetsteenoever van het Wantij voldeed niet meer aan de normen van oeverveiligheid, bleek uit onderzoek in opdracht van de gemeente. Er was gevaar voor afkalving van de oevers als gevolg van uitslijting door wind- en watererosie. Als de oevers helemaal zijn bekleed met natuursteen kan er geen uitspoeling plaatsvinden.

 

De werkzaamheden aan de oever beïnvloeden de standplaats van de bomen. In overleg met een ecologisch bureau worden er tijdens de werkzaamheden maatregelen genomen om een stabiele standplaats voor de bomen te garanderen. Ook na afronding van het project blijven deze maatregelen gehandhaafd. Uit diverse onderzoeken vooraf blijkt volgens de gemeente dat er geen sprake is van beschermde natuur in de zin van de Wet natuurbescherming. ‘Daarom is er geen ontheffing nodig. Het werken met ecologische werkprotocollen tijdens de uitvoering van dit werk is voldoende. Vanwege de zorgplicht heeft de gemeente voordat het werk begon de aanwezige landslakken verhuisd naar een andere geschikte plek’.

 

Nadat de verbouwing van het 50 kV schakelstation klaar is, worden rondom het gebouw bomen geplant. Ook komt er een wandelpad aan, onderdeel van het rondje Wantij. Dit is de doorgaande wandelroute langs beide Wantijoevers in het gebied Stadswerven.