DORDRECHT – Honingbijen, wilde bijen en andere bestuivers, zoals hommels en zweefvliegen, zijn onmisbaar voor planten, dieren en mensen. In de vernieuwde Bijenstal van Weizigt leren bezoekers alles over het boeiende leven van honingbijen én krijgen zij tips hoe ze bestuivers kunnen helpen. Op woensdagmiddag 5 juni wordt de Bijenstal feestelijk geopend door wethouder Tanja de Jonge. (Foto en Video: Weizigt / Stolk Fotografie)

 

Al 25 jaar leert Weizigt jong en oud over het fascineerde leven van de honingbij. Omdat de huidige tijd vraagt om een andere boodschap over het houden van honingbijen en hoe mensen zélf kunnen bijdragen aan het behoud van bestuivers zoals zweefvliegen, hommels en wilde bijen is de Bijenstal vernieuwd. In de nieuw ingerichte Bijenstal kunnen bezoekers zien wat ecologisch bijenhouden betekent en wat de verschillen zijn met gewoon bijenhouden. Daarnaast leren bezoekers waarom bestuivers onmisbaar zijn. Het accent in de voorlichting ligt op wat wij zélf kunnen doen om de leefomgeving van bestuivers te verbeteren. Bijvoorbeeld door je tuin zó in te richten dat er het hele jaar door planten bloeien.

 

In de nieuw ingerichte Bijenstal is van alles te beleven. Met de draaischijf ‘Het leven van het bijenvolk’ leren bezoekers per seizoen wat er op dat moment in het bijenvolk gebeurt. In de poppenhuisjes zien ze de verschillende rollen van bijen in een volk. En met een leuk spel ontdekken ze bij welk eten we hulp hebben gehad van bijen. De imker is woensdag aanwezig om te vertellen over het bijzondere leven van de bestuivers om ons heen. En wat zijn werk als ecologisch imker inhoudt.

 

Tussen 13.00 en 16.00 zijn er voor kinderen en hun (groot)ouders allerlei leuke activiteiten rondom het thema bijen. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf zaadbommetjes maken en van dichtbij onderzoeken hoe bloemen insecten lokken.

 

https://youtu.be/_iKqXjQrQQg