Een open haard kan veel gezelligheid geven in je huis. Daarnaast kun je besparen op de stookkosten als je de haard aansteekt in plaats van de centrale verwarming hoger te zetten. Maar als je besluit een open haard te nemen zijn er wel een paar dingen waar je over na moet denken. Zo is het belangrijk dat je verantwoord stookt. Dat verantwoord stoken heeft verschillende aspecten.

Veilig stoken

Het stoken van een open haard is niet zonder risico. Je werkt immers hoe dan ook met open vuur. Voordat je de kachel aansteekt moet je je ervan verzekeren dat de schoorsteen in orde is en geschikt voor een houtkachel. Laat hem nakijken door een ervaren dakdekker/schoorsteenveger. Soms is het nodig een speciale pijp in de schoorsteen te plaatsen om een schoorsteenbrand te voorkomen. Als de haard brandt blijf je vanzelfsprekend in de buurt om het vuur in de gaten te houden. Je kunt gerust even naar het toilet gaan natuurlijk, maar ga niet van huis of naar bed als het vuur in de kachel nog niet is gedoofd. Houd ook de weersverwachting in de gaten. Als het erg mistig of vochtig is buiten dan blijft de rook uit de schoorsteen langer hangen. Mensen met luchtwegaandoeningen kunnen hier erg veel hinder van ondervinden. Stoken is niet verboden in dit soort situaties. Maar je zou wel rekening kunnen houden met je omgeving en de kachel een dagje niet gebruiken.

Welk hout gaat er in de open haard?

Het hout dat je gebruikt voor de open haard kun je vandaag de dag gewoon online bestellen. In de webshop van Bewust Haardhout vind je verschillende soorten hout, die per baal worden verkocht zodat je voorlopig vooruit kunt. De bomen voor dit hout worden speciaal gekweekt. Er worden dus geen bossen voor gekapt die deel uitmaken van het ecosysteem. Het gaat soms ook om hout van bomen die tijdens een storm zijn omgewaaid. Het is verboden om in een bos naar haardhout te zoeken. Ook omgewaaide bomen in een bos vallen hieronder. Het hout is eigendom van Staatsbosbeheer. Soms worden omgevallen bomen bewust met rust gelaten om ze deel uit te laten maken van de biodiversiteit. Hout dat je koopt bij een houthandelaar is vaak al gedroogd en dus direct geschikt om te stoken. Vers hout moet maanden en soms zelfs een jaar of langer drogen. Hoe harder het hout, des te langer het moet drogen. Als het hout niet goed droog is dan zal het niet branden of tijdens het branden veel rook veroorzaken. Bewaar hout voor de open haard in een afgesloten houtopslag in de tuin. Hak het hout in handzame blokken zodat je het ook gemakkelijk kunt gebruiken in de kachel.

De haard als vervanging voor de CV

Een haard kan goed dienen als vervanging voor de centrale verwarming. Zeker in een kleinere woonkamer kun je met een houtkachel de temperatuur snel aangenaam maken tijdens koude winterdagen.