DORDRECHT – Zo’n vijfendertig kinderen en jongeren (6 tot en met 16 jaar) dansen zaterdagmiddag tijdens het Zomercarnaval in de Rotterdamse binnenstad. Al het hele jaar zijn ze in de Koloriet bezig met de repetities voor het feest waar ze enorm naar uitkijken. Shainy Sirvania (14) zegt zelfs dat ze al sinds februari aan het aftellen is tot het grote evenement. (Foto’s: Jeroen Niemeijer)

Shainy’s leven draait dan ook voor een groot deel om dansen. “Al zo lang als ik kan lopen dans ik. Mijn moeder ging mij en mijn vriendinnetjes thuis dansles geven toen we ongeveer zes jaar waren. Ik dans nu Afro, HipHop en Modern bij ToBe. Ik ga naar het derde jaar op het Leerpark. Als ik over twee jaar mijn diploma heb, dan wil ik naar de dansschool van Lucia Marthas in Rotterdam.”

Moeder Dangela Sirvania (35) is dol op het Zomercarnaval. “Ik leef voor het Zomercarnaval en doe zelf dit jaar ook weer mee als individuele danser. Ik loop vooraan bij de groep Royal Kingdom; deze komt niet uit Dordrecht. Het is een groep van ongeveer 110 volwassenen. Er is wel een andere Dordtse groep: Verrassing van Dordrecht met volgens mij zo’n dertig volwassen deelnemers aan het Zomercarnaval.”

Dordtse danstalenten

Dangela heeft haar kostuum inmiddels bijna af. “Ik heb er foto’s van mijn vorige deelnames aan het carnaval in verwerkt. Onder andere de foto waarmee ik vorig jaar ook op de posters stond van de organisatie.”

Giliane Kleinmoedig, van de Dordtse Diamanten: “Dangela heeft toen de tweede prijs gewonnen bij de individuele deelnemers. Ze heeft veel talent. Maar haar dochter, eigenlijk dochters want ook Ridangeny doet mee, hebben zeker net zo veel talent.” Dangela: “Nee Shainy’s heeft het meeste talent; ik denk dat zij van het dansen wel haar beroep zal maken.”

Phoenix

Giliane en Mila Pers hebben met de Dordtse Diamanten voor de zevende keer het Zomercarnaval voor de jeugd georganiseerd. “Of is het nu al de achtste keer..?, vraagt Giliane zich hardop af. De Dordtse Diamanten bestaan dit jaar zestien jaar en het begon allemaal met het Zomercarnaval. “We zijn in die beginjaren ook nog eens op het Jeugdjournaal geweest. Daar hebben de jongeren van toen, het nog over. Er deden en doen namelijk nog steeds bijna geen kindergroepen mee. Ik denk zelfs dat wij de enige jeugdgroep zijn dit jaar. Het thema is de kracht van de Phoenix.”

“We hebben echt een goede groep dansers. Sommige kinderen komen van buiten Dordt. Hun moeders kwamen vroeger bij ons op bijeenkomsten en weten ons na hun verhuizing nog altijd te vinden. Door corona zijn we een aantal jaar gestopt met het organiseren van het Zomercarnaval. Maar het carnaval leeft nog steeds. Grappig om te zien is dat de kinderen van nu veel meer durven. Je hoeft een beweging maar één keer voor te doen en ze doen het perfect na. Ook doen er dit keer vier jongens mee.”

Explosie van kleur en geluid

De Dordtse Diamanten zijn de vierde groep in de parade van zaterdagmiddag. Verrassing van Dordrecht is nummer zeventien in de optocht van 45 groepen en Royale Kingdom met Dangela nummer dertig. Het zomercarnaval start zaterdag om 12.00 uur op Blaak. Daarna lopen de groepen in een lange en swingende 5 kilometer lange optocht door de binnenstad via de Witte de Withstraat, Museumpark, Nieuwe Binnenweg, West-Blaak, Karel Doormanstraat, Weena en de Coolsingel waar het eindpunt weer net voor Blaak is. De parade duurt tot 19.00 uur maar de Dordtse Diamanten verwachten om 17.00 uur klaar te zijn.

Sinds 2023 is het Zomercarnaval en in het bijzonder de straatparade door UNESCO erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Het legendarische Zomercarnaval zorgt ieder jaar voor een explosie van kleur, muziek, feest en creativiteit in een stoet van dansers, musicfloats, drumbands en de meest spectaculaire kostuums.