DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Conciërgepaar Ton en Nelly

De telefoon opnemen, schoonmaken, onderhoud plegen, tentoonstellingen inrichten en toezicht houden. Dat waren zoal de taken die de conciërge van Pictura moest verrichten. Sinds Pictura in 1900 haar huidige pand op de Voorstraat 190 kocht, woonden daar ook decennialang conciërges. In ruil voor werkzaamheden mochten ze er gratis wonen. Er zaten ook conciërgeparen bij en er is zelfs een baby geboren in Pictura. De inwonende conciërge verdween toen de gemeente in de jaren ‘80 het gebouw kocht en Pictura huurder werd.

Ton van Dalen (74) en Nelly van Nugteren (73) zijn het laatste conciërgepaar dat in Pictura heeft gewoond: van 1975 tot 1981. De huidige foyer was hun woonkamer; de bar hun keuken, waar Ton ook een douchecel had gebouwd. De kamer rechts naast de ingang was hun slaapkamer. Een ongelukkige plek, want daaronder was de ingang voor de kunstenaars die op de bovenverdiepingen hun atelier hadden. Sommigen werkten tot laat in de nacht. Uitslapen was er nooit bij, want anderen begonnen juist heel vroeg, zoals Frank Storm die op klompen liep en fluitend de dag begon. Maar het waren ook mooie jaren, met feesten in de grote zaal en hun keuken als zoete inval.

Ton, kunstenaar, en Nelly, keramiste, waren blij met hun gratis woning, al hadden ze er geen privacy en was het pand in slechte staat. Toen het overal naar gas begon te ruiken, sloot Ton de leidingen af op last van de brandweer, omdat het bestuur van Pictura er niets aan deed. En toen kwam er ook nog een koude winter. Kunstenaar Otto Dicke, die een atelier huurde in Pictura, had met hen te doen en betaalde uit eigen zak nieuwe gasleidingen. Hij deed dat stilletjes en praatte er niet over, vertellen Ton en Nelly. Maar nu mag dat ook weleens hardop worden gezegd.

Bovenste foto: Otto Dicke tekent Nelly als model. (Foto: Rinie Boon)

Onderste foto: Nelly en Ton in de jaren ’70.