DORDRECHT – Het blauwtongvirus heeft ook op het Eiland van Dordrecht toegeslagen. Bij vijf Dordtse schapenhouders zijn de afgelopen maanden al tientallen dieren overleden aan het virus. Eén schapenhoudster meldt dat zij al ruim twintig overleden dieren aan destructiebedrijf Rendac mee heeft moeten geven. “Ik ken twee andere schapenhouders die met vergelijkbare aantallen te maken hebben. Dieren kunnen ineens heel ziek worden. Soms knappen ze op, maar soms is het ook ineens voorbij.” (Foto: Stolk Fotografie)

Het gevreesde virus was sinds 2009 niet meer opgedoken in het land, toen dat eind vorig jaar opeens wel weer gebeurde. Het sloeg onder meer toe in de Alblasserwaard, maar nog niet op het Dordtse eiland. “Daarna zijn heel snel drie vaccins ontwikkeld”, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “Al na negen maanden, in april/mei dit jaar, zijn ze op de markt gekomen en zijn we begonnen met vaccineren. Dat werkt net als bij bijvoorbeeld de griepprik: je voorkomt niet 100 procent dat dieren ziek worden, maar vaak zijn de gevolgen wel minder ernstig. Je ziet ook inderdaad dat dieren opknappen, maar nog minder dan we hadden gehoopt. Op individuele locaties kan het virus nog heel heftig toeslaan.”

 

Op de foto:

Wandelaars deden maandag melding van een dood, waarschijnlijk door blauwtong getroffen, schaap langs de Nieuwe Merwedeweg.