DORDRECHT – Er zijn verrassende uitvindingen gedaan en er komen vooraanstaande wetenschappers uit Dordrecht. In de tentoonstelling Eureka! in het Hof van Nederland kom je er meer over te weten. Iedere maand lichten we er in deze rubriek één uit.
Lips is een begrip in Dordt. Deze onderneming wordt opgericht door smid Jacobus Lips die in december 1870 een bescheiden smederij aan de Botgensstraat overneemt. Er worden onder andere kachels, haarden en fornuizen gemaakt. De zaken lopen zo goed dat Lips in 1883 een fabriek met toonkamer en winkel aan de Varkensmarkt laat bouwen.
Het is in deze tijd dat Dordrecht steeds meer ontsloten raakt door de in 1872 geopende treinverbinding tussen Rotterdam en Breda. Dit brengt een toename aan geldverkeer teweeg met als gevolg een grote behoefte aan kluisdeuren. Daar speelt Lips op in. Door toepassing van de nieuwste technieken en een goede marketingstrategie kan de fabriek snel in omvang toenemen: tussen 1896 en 1899 breidt het aantal personeelsleden van 22 naar 100 uit. In de twintigste eeuw produceert men uitsluitend brandkasten en sloten. Verdere uitbreiding blijkt noodzakelijk, wat mogelijk wordt op het in 1919 gereedgekomen nieuwe industrieterrein van Dordrecht: De Staart. Lips is de eerste fabriek die zich daar vestigt. Later komen er ook vestigingen in Brussel, Boekarest, Londen en Milaan.
Een van de belangrijkste vernieuwingen door Lips in de jaren zestig is een verbetering van het cilinderslot. De sleutel van het slot krijgt geen gewone gekartelde rand maar ingefreesde gaatjes die je destijds niet gemakkelijk kon laten kopiëren. Lips weet zeer lang een sterke concurrentiepositie te behouden en zelfstandig te blijven. Na eerst een fusie met Gipsen N.V. wordt de onderneming uiteindelijk in 1971 overgenomen door het Britse Chubb. In 2007 komt een einde aan Lips in Dordrecht met de verplaatsing van alle bedrijfsactiviteiten naar Diemen, Raamsdonkveer en het buitenland. Van de fabrieksgebouwen is niets meer over.
Meer weten over Dordtse vindingrijkheid? Kom dan naar de tentoonstelling ‘Dordtenaren: Eureka!’ in het Hof van Nederland.