DORDRECHT – De Spareribdrive beleeft op zondag 1 september al weer zijn vijfde editie. Wat in 2020 begon als een spontaan opgezet rondritje, afgesloten met gezamenlijk spareribs eten, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse geheel verzorgde (culinaire) toertocht voor alle type auto’s, driewielers en motoren. Dit jaar rijden er rond de 140 voertuigen mee, verwacht organisator Cas Kunst, eigenaar van CK Kozijnen en groot liefhebber van mooie auto’s. Met deze vermakelijke dag voor ‘petrol heads’ wordt bovendien geld opgehaald voor het goede doel, Stichting Jade. (Foto’s: Willem Woudenberg)

Het gaat weer een indrukwekkend gezicht zijn als de deelnemende voertuigen op 1 september tussen 09.30 en 10.00 uur één voor één het parkeerterrein op komen rijden bij het Postillion Hotel in Dordrecht. “Er rijden veel exclusieve wagens mee”, zegt Caspar. “Alle merken zijn vertegenwoordigd. McLaren, Bentley, Maserati, Audi, Alfa en er rijdt bijvoorbeeld ook een Lamborghini Aventador SVJ mee. Maar die staat gewoon naast een Mini of Ford Focus hoor”, zegt hij lachend. “Leuk voor de liefhebbers van bijzondere auto’s, maar je mag echt in iedere auto, op iedere motor of Can-Am/driewieler meerijden.”

Pitstop

Als alle deelnemers geparkeerd hebben bij Postillion wordt eerst samen genoten van een uitgebreide brunch en om 11.30 uur worden de motoren aangeslingerd voor de eerste etappe van circa 100 kilometer. Voor vertrek, dit jaar is er voor het eerst muziek, een startboog en een vlagger en worden nog goedgevulde goodiebags uitgedeeld voor onderweg. Via een toeristische route over land- en dijkwegen rijdt iedereen in eigen tempo naar een parkeerterrein in Bergen op Zoom. Met een treintje worden ze naar het centrum van het stadje gebracht, waar een hapje en drankje klaarstaat. Na deze aangename pitstop volgt deel twee van de route van opnieuw ongeveer 100 kilometer en opnieuw zo veel mogelijk ‘snelwegloos’ naar Dordrecht. Rond 18.15/30 uur is iedereen terug is het tijd voor de (onbeperkte) spareribs. Daarnaast zijn er een saladebuffet, saté, pulled chicken, friet een toetjesbuffet en natuurlijk drankjes.

Jade

Een dagje gezellig samen toeren, lekker eten en drinken. Niet heel raar dat het evenement ieder jaar meer deelnemers trekt. Nog een extra reden om je in te schrijven: aan de rit is een goed doel gekoppeld. Per inschrijving gaat een deel naar Stichting Jade, vernoemd naar de 17-jarige Jade. Zij is al meerdere jaren in behandeling voor een zeldzame vorm van kanker, heeft al meer dan achthonderd (!) behandelingen gehad en is vanuit haar eigen ervaringen een stichting begonnen om gezinnen die te maken hebben met kinderkanker even uit de dagelijkse sleur te halen en ze een ‘uitwaaimoment’ te bezorgen. Kijk voor meer info op www.stichtingjade.nl.

Aanmelden voor en info over de Spareribdrive op www.spareribdrive.nl.