Het zijn maar drie woorden, maar je kunt ze op allerlei onderwerpen plakken; kwaliteit kost geld. Neem bijvoorbeeld de media, superbelangrijk, want we willen allemaal goed geïnformeerd worden, liefst door journalisten die er kritische vragen bij stellen en met de mogelijkheid om er over mee te praten, zodat ook jouw mening door anderen gehoord wordt. Zie hier het ideaalplaatje van wat een lokaal medium voor een gemeente moet zijn. In het Dordtse Stadskantoor is dit besef ook doorgedrongen, want er is deze zomer een medianota geschreven en tot mijn stomme verbazing staan daar veel zinnige dingen in.

 

U leest het goed. Ik veeg doorgaans de billen af met medianota’s van gemeenten, omdat ze boordevol staan met goedbedoelde onzin en van elders gekopieerde zinnetjes. Maar de Dordtse medianota bevalt me wel; ik lees er duidelijk in terug dat de schrijvers zich écht verdiept hebben in wat lokale media zijn en hoe ze zich moeten ontwikkelen om álle inwoners, oud en jong, arm en rijk, te bedienen. Omdat veel inwoners niet kunnen of willen betalen voor nieuws richt de medianota van Dordrecht zich vooral op de lokale publieke omroep. Nu nog RTV Dordrecht, maar vanaf 2027 (hopelijk al eerder) een streekomroep voor Dordt en acht omliggende gemeenten.

 

Publieke omroep is niet gratis, want die wordt bekostigd van uw en mijn belastingcentjes, maar we krijgen het dus zonder er extra voor te hoeven betalen. Dat geldt trouwens nog sterker voor dit weekblad, maar daarover een andere keer meer. RTV Dordrecht wordt dus – als de gemeenteraad deze nota omarmt – het belangrijkste lokale medium voor Dordrecht en ommelanden. Dat andere media in onze nieuwsvoorziening ook een belangrijke rol blijven spelen staat vast, maar wat ik in de nota mis is het kostenplaatje van een lokale of streekomroep die álle inwoners via tal van kanalen van informatie moet voorzien.

 

Wijlen burgemeester Noorland vroeg mij ooit wat het kost om ‘van die TROM een echt goeie omroep’ te maken. Na mijn antwoord (minimaal een miljoen) trok hij wat witjes weg. En dat was nog de tijd dat een omroep alleen zorgde voor radio, TV en teletekst. Tegenwoordig komt er een arsenaal aan online platforms bij. En dáár zitten dus ook inwoners die goed geïnformeerd moeten worden. Vanuit het Rijk komt daarvoor straks een half miljoen euro per jaar. Dat is véél te weinig om te doen wat zo mooi beschreven staat in die nota. Dordt en de omliggende plaatsen zullen de knip moeten (blijven) trekken als ze echt een goeie streekomroep willen. Want, ik herhaal het maar weer eens, kwaliteit kost geld.

 

 

Thijs