DORDRECHT – In het nieuwe MAX-programma De Grooten Tour van de Gebroeders De Witt treedt presentator Huub Stapel in de voetsporen van de Dordtse broers Cornelis en Johannes de Witt. (Foto: Omroep MAX)

De gebroeders De Witt reizen in de 17e eeuw twee jaar lang door Frankrijk en Engeland. Hun ervaringen in het buitenland bepalen hoe zij later ons land zullen leiden. Van deze reis bleven hun dag- en kasboeken bewaard. Huub Stapel reist bijna vier eeuwen later de broers achterna. De Grooten Tour van de Gebroeders.

Cornelis en Johannes de Witt zijn zonen van de Dordtse regent en houthandelaar Jacob de Witt. Op jonge leeftijd reizen de broers twee jaar kriskras door Frankrijk en Engeland. Ze leggen tijdens deze reis meer dan zesduizend kilometer af. In hun dag- en kasboeken noteren ze wat ze dag voor dag en kilometer voor kilometer doen. Van Parijs tot Londen en van snikhete stranden tot besneeuwde bergtoppen: het is een studietrip en levensbepalende les in kijken, handelen en luisteren. Vier eeuwen later volgt Stapel het spoor van de broers, met hun dag- en kasboek in de hand en gesteund door de verhalen van kenners.

De reis van de broers begint in de havens van Dordrecht. In het Dordts Patriciërshuis leert Huub Stapel meer over de achtergronden van de broers en hun reis. Wie zijn deze twee Hollandse jongeheren? Waar komen deze pientere knapen vandaan? En bovendien: hoe verliep deze trip? Stapel reist de broers achterna en de eerste tussenstop is Parijs: in de 17e eeuw een stad in transitie, waar de broers de toerist uithangen.

Aflevering 1 is op zondag 8 september te zien om 20.20 uur bij MAX op NPO 2.

(Archieffoto: Stolk Fotografie)