DORDRECHT – Kinderen van ouders die gebruikmaken van de voedselbank in Dordrecht hebben iets om naar uit te kijken. De gemeente stelt gratis kaartjes voor hen beschikbaar voor een voorstelling van het Dordtse Wintercircus aan het eind van het jaar. Maandag werden 1.250 kaartjes overhandigd bij de nieuwe locatie van de voedselbank aan de Edisonstraat, die in december open moet gaan. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Er was een flink gezelschap op komen draven bij de overhandiging. De complete VSP-fractie, die met het voorstel voor de actie kwam, wethouder Armoedebestrijding, en aankomend burgemeester van Leiden, Peter Heijkoop, ambassadeur van Voedselbank Dordrecht René van der Gijp, circusdirecteur Tonie Teuteberg en zijn vrouw Priscilla én natuurlijk voedselbankvoorzitter Maurits Poirot.

Treurig en belangrijk

“Armoede zou eigenlijk nooit ten koste mogen gaan van kinderen”, zei Margret Stolk (VSP) bij de overhandiging. Voor Peter Heijkoop was het één van zijn laatste optredens als CDA-wethouder in Dordrecht. Hij heeft zich in de rol op lokaal, maar ook landelijk niveau ingezet voor de bestrijding van armoede. Een hardnekkig verschijnsel dat zeker nog niet is verdwenen in Nederland. En dus is het tegelijkertijd treurig én belangrijk dat er een voedselbank is, zei René van der Gijp, die graag “een paar keer per jaar als ambassadeur zijn hoofd komt laten zien bij dit soort gelegenheden.”

Magie

Juist in een maand als december kunnen de Dordtse kinderen die het niet breed hebben wel een beetje spektakel en magie gebruiken. Daarom kunnen hun ouders zich binnenkort bij de voedselbank aanmelden voor vrijkaartjes. Magisch wordt het zeker, zegt de circusdirecteur. “De hele show staat al. En ik kan je vertellen: het wordt nog mooier dan vorig jaar!”