Als de oudste stad van Zuid Holland biedt Dordrecht een unieke combinatie van een rijke historie en moderne ondernemersmogelijkheden. Met zijn gunstige ligging aan het water en bruisende centrum is Dordrecht een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven in uiteenlopende sectoren. In dit artikel bespreken we enkele van de beste ondernemingsopties in deze stad.

De historische binnenstad

De historische binnenstad van Dordrecht is een omgeving die rijk is aan mogelijkheden. De karakteristieke panden, vaak met monumentale status, zijn bijvoorbeeld ideale locaties voor winkels en horecazaken. 

Door een bedrijf op te richten in deze locatie kun je veel voorbijgangers aantrekken, vooral tijdens weekenden en feestdagen. De combinatie van oude en moderne gebouwen geeft Dordrecht een uniek karakter dat aantrekkelijk is voor zowel ondernemers als consumenten. 

Watergebonden bedrijven 

Dordrecht dankt zijn ontstaan en bloei aan zijn strategische ligging aan het water. Ook vandaag de dag biedt de haven volop kansen. Van scheepsbouw en -reparatie tot binnenvaart en waterrecreatie, de mogelijkheden zijn voor het oprapen. 

De ligging aan drie rivieren – Oude Maas, Beneden Merwede en Noord – zorgt ervoor dat Dordrecht een logistiek knooppunt is met uitstekende verbindingen over water, weg en spoor. Bedrijven die gebruik willen maken van deze verbindingen vinden in Dordrecht een ideale uitvalsbasis.

Innovatieve maakindustrie 

Dordrecht heeft van oudsher een sterke maakindustrie. Ook vandaag de dag vormen maakbedrijven een belangrijke pijler van de lokale economie. Van maritieme toeleveranciers tot digital marketing bureaus, is de Dordtse maakindustrie nog altijd aan het groeien.  

Ondernemers vinden in Dordrecht een goed opgeleide beroepsbevolking, ruimte voor bedrijfshuisvesting en een ondersteunende gemeente die inzet op het behoud en versterking van de maakindustrie.

Detailhandel en horeca 

Met zijn historische centrum, sfeervolle winkelstraten en gezellige pleinen is Dordrecht een aantrekkelijke stad voor detailhandel en horeca. Ondernemers die zich richten op deze sectoren kunnen bovendien profiteren van de toenemende stroom bezoekers die Dordrecht trekt. 

De compacte binnenstad is bovendien een uitstekend vestigingsoord voor speciaalzaken, conceptstores en horecabedrijven. Vooral als je met een uniek concept komt, kun je veel bezoekers aantrekken die op zoek zijn naar iets nieuws. 

Ondernemersnetwerken 

Dordrecht heeft een actief ondernemersklimaat met diverse netwerken en subsidiemogelijkheden. Ondernemersverenigingen, brancheorganisaties en de gemeente bieden tal van mogelijkheden voor kennisdeling, samenwerking en subsidies. Of je dus een starter bent of een ervaren ondernemer, in Dordrecht zul je altijd een netwerk kunnen opbouwen.

Daarnaast biedt de gemeente verschillende vormen van ondersteuning, van startersadvies tot subsidiemogelijkheden voor innovatie en verduurzaming. Met deze faciliteiten en netwerken kun je als ondernemer in Dordrecht optimaal aan de slag.