DORDRECHT – De nieuwbouw van het Drechtster College in Dordrecht, omsloten door de Laan der VN, Zuidendijk en Karel Doormanweg krijgt gestaag vorm. Deze week is het hoogste punt bereikt. Dat moment werd woensdagochtend in kleine kring gemarkeerd met het omhoog hijsen van drie vlaggen op de bouwplaats: de Nederlandse driekleur, de Yulius-vlag en een vlag van bouwbedrijf Capelse Streekbouw. (Foto’s: Yulius)

 

De 2-jarige Tijn, zoon van de projectmanager vanuit de gemeente Dordrecht, bediende de hijskraan. De bouwmedewerkers kregen wat lekkers als lunch aangeboden. Over ongeveer een jaar is het gebouw klaar. Dan nemen de twee huidige locaties van de Yulius-school voor voortgezet gespecialiseerd onderwijs aan de Atmosfeerstraat en de S.M. Hugo van Gijnweg er hun intrek. Voor het eerst zitten alle circa 180 leerlingen van de praktijkgerichte en de theoretische richtingen dan bij elkaar. Dat biedt het grote voordeel dat ze de eerste twee leerjaren breed kunnen doorlopen en elkaar intensiever ontmoeten. Ze kunnen met alle profielen kennismaken en makkelijker dan nu tussentijds nog van leerweg wisselen, doordat ze minder vooraf ‘gelabeld’ worden door de locatie waar ze zitten. Hun talenten en voorkeuren kunnen ze zo naar verwachting beter ontplooien, is het idee. Yulius biedt naast gespecialiseerd onderwijs ook geestelijke gezondheidszorg aan kinderen, jeugd en volwassenen.

 

Verhuizing

Het nieuwe Drechtster College telt veertien leslokalen en een gymzaal. De lokalen zijn modern ingericht als ruime ‘leerpleinen’ en ‘leefwerelden’. Deze transparante opzet maakt het voor leerlingen uitnodigender om te zien waar schoolgenoten mee bezig zijn en of dat misschien ook iets voor hen zou zijn. Als de winter toelaat dat het huidige bouwtempo wordt voortgezet, kan de school na de zomervakantie van de 2025 op de nieuwe plek van start. Bij eventuele vertraging vindt de verhuizing uiterlijk plaats in de kerstvakantie van dat jaar. Voor die tijd zullen leerlingen en ouders, medewerkers, omwonenden en andere betrokkenen ruimschoots kennis kunnen maken met het nieuwe gebouw.