DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over een nieuwe burgemeester en verkeersveiligheid. (Foto: Stolk Fotografie)

Dordrecht nam donderdag afscheid van Wouter Kolff als burgemeester. Loftuitingen vielen hem tijdens de bijzondere raadsvergadering ten deel. Zijn voorganger Jaap Smit, commissaris van de Koning, noemde hem een kanjer van een bestuurder. Ook Aboutaleb, de aftredende burgemeester van Rotterdam, memoreerde zijn goede relatie met Kolff, opgedaan in de samenwerking in de veiligheidsregio en tijdens de hectische coronaperiode. Een collega die hij in die periode goed heeft leren kennen en waarmee een vriendschappelijke band ontstond. Veel lof en waardering op deze avond. Na het officiële gedeelte van de avond stroomde de hal van het stadhuis vol met Dordtenaren die afscheid van hem wilden nemen. Vanavond wordt Kolff in het Provinciehuis geïnstalleerd als de nieuwe CvdK van Zuid -Holland. Wethouder Maarten Burggraaf neemt in Dordrecht de honneurs als locoburgemeester waar tot, een oude bekende, Peter van der Velden arriveert om de komende maanden als waarnemend burgemeester die rol op zich te nemen. Tot het moment dat de opvolger van Kolff benoemd is. De gemeenteraad buigt zich momenteel over het profiel waaraan de opvolger moet voldoen.

De raad moet zich echter ondertussen ook buigen over andere vraagstukken die spelen. Naast het sluitend maken van de begroting valt iets anders op. De verkeersveiligheid in Dordrecht. In juni stelde Alexander Kuhlmann (VVD) vragen over verkeersonveilige locaties in Dordrecht. Hij noemde concreet de Prinsenstraat en de Noordendijk (foto), waar vaak te hard gereden wordt. Maar er zijn ook andere locaties waar verkeersonveiligheid en verkeersoverlast spelen. De Zuidendijk, zowel in Dubbeldam als in Wielwijk/Crabbehof, zijn hier mee bekend. Weliswaar is daar al geïnvesteerd in maatregelen, maar voor een structurele herinrichting is geen budget. Kuhlmann maakt de vergelijking met ‘een huis dat opgeknapt moet worden. De keuken is klaar, maar de rest van het huis blijft in vervallen staat, omdat er geen budget meer is’. Kortom: half werk. Niet dat de gemeente de problemen niet ziet of niet erkent, maar vooral omdat het beschikbare budget niet toereikend is, lijkt de bestaande aanpak op water naar de zee dragen. Maar leg dat maar eens uit aan de inwoners die al jaren steen en been klagen over de verkeersonveiligheid en verkeersoverlast.

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek hoor je zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur in Studio De Witt, het wakkere radioprogramma van Ben Corino op Drechtstad FM/Papendrecht FM.