DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Een plantaardige jubileumpenning

Zoals bij elk bijzonder jubileumjaar in de afgelopen 250 jaar kwam er ook dit feestjaar een jubileumpenning voor Pictura. Robert Jan van Strij ontwierp de penning en liet zich inspireren door het schilderij De Tekenles van Pictura-oprichter Abraham van Strij, van wie Robert Jan een nazaat is. Op de keerzijde van de penning staat het vignet dat Geerten Ten Bosch ontwierp voor dit jubileumjaar.

Niet iedereen was blij met deze klassieke penning. Daarom riep Pictura kunstenaars op ideeën aan te dragen voor een meer eigentijdse variant, bijvoorbeeld uit de 3D-printer. Zeven kunstenaars mochten hun idee uitwerken. Hun ontwerpen hebben maar weinig met de traditionele penning te maken. Want waarom zou die van zilver of brons moeten zijn? Een penning kan ook plantaardig zijn, bedacht Maartje Meerman. Op de zaaddoos van een judaspenning (die van nature al op een penning lijkt) schreef ze in ragfijne letters: ‘Wie zaait zal oogsten’. Van metaalkleurig touw kun je ook een penning knopen, laat Aafke Bennema zien. Frida Berntsen dook in de geschiedenis van de dookrol: van oudsher een huwelijkscadeau in de Achterhoek. Een lange lap linnen wordt op kunstige wijze gevouwen en opgerold en gebruikt om lakens en kleding van te maken. Berntsen borduurt voort op deze traditie. Pictura kan haar dookrol gebruiken om er een nieuw kunstwerk van te maken. Ook Julia Mekes koos textiel als materiaal: linnen dat gekleurd is met bladeren van berkenbomen. Jan Jacob Mekes daagt de kijker uit na te denken over kunstmatige intelligentie. Een denkbeeldige penning (Kim Streur) zit er ook bij en zelfs een verdwijnpenning. De truc die je daarvoor moet uitvoeren en wat je precies met je vingers moet doen, ontdek je via de barcode op de munten van Marieke Gelissen.

De penningen zijn tot en met 4 november te zien in de foyer van Pictura.

De penning van Maartje Meerman, gemaakt van de zaaddoos van de judaspenning.