DORDRECHT – Het Netwerk Dordtse Helden koppelt jongeren aan mede-Dordtenaren die wel een beetje hulp of aandacht kunnen gebruiken. Tijdens de Heldendag gingen studenten van de CHE (Christelijke Hogeschool Ede) op pad om kennis te maken met het sociaal domein en in contact te komen met diverse doelgroepen. Dat deden ze in de vorm van vrijwilligersactiviteiten, waardoor ze organisaties, bewoners of bezoekers een handje helpen of een gezellige middag bezorgen. (Foto: Stolk Fotografie) 

Kiran, Aylin en Nuelle zijn drie van de veertig studenten die in actie kwamen. Ze zijn de eerste lichting van de CHE Dordrecht die aan hun studie zijn begonnen in het Kopgebouw op het Leerpark. Een AD-opleiding Sociaal Werk, om precies te zijn: een tweejarige opleiding op HBO-niveau. ’s Morgens hebben ze een mini-hoorcollege over contact maken. “Hoe leg je contact op basis van gelijkwaardigheid? Hoe leer je niet meteen iemand te beoordelen, achter het gedrag te kijken? En vooral: hoe kan je iets betekenen voor andere mensen?”

Bij Bosshardt

Na de les werd de leerstof meteen in de praktijk gebracht tijdens vrijwilligersactiviteiten bij onder meer de vluchtelingenopvang in Crownpoint, de wijkwinkel bij De Buitenwacht en, deze drie dames, tijdens de bingo-en soepmaaltijd bij Bij Bosshardt, de inloop van het Leger des Heils aan de Bankastraat. Iedereen mag hier om de twee weken aanschuiven voor een praatje, wat rondjes bingo en een kop soep. De sfeer zit er goed in en het bezoek van Kiran, Aylin en Nuelle wordt duidelijk op prijs gesteld. En dat is wederzijds. Het ijs is meteen gebroken, de bingomolen draait, er wordt gepraat en gelachen. Opzet geslaagd dus. Of in dit geval: bingo!