DORDRECHT  – Aan de onderkant van de Dordtse oprit naar de Zwijndrechtsebrug wordt herstelwerk uitgevoerd. Rijkswaterstaat constateerde in december vorig jaar dat er schilfers beton naar beneden vielen. Om te voorkomen dat dit betongruis op voetgangers, fietsers en auto’s zou vallen, werden alle loszittende betonschilfers boven het verkeer losgetikt. In januari bleek er ook sprake van roest en betonschade in de nokken bovenop de pijlers die het wegdek ondersteunen. Om die reden mogen er sinds 16 januari geen voertuigen zwaarder dan twintig ton over de brug. Het reparatiewerk is bijna klaar. (Foto: Stolk Fotografie)

De veiligheid van de constructie is niet in het geding, aldus Rijkswaterstaat. Het beton van dit uit 1939 stammende viaduct wordt definitief versterkt tijdens de toekomstige renovatie van de brug. Maar die staat pas in 2027 op de planning.

Klep korter

Rijkswaterstaat voert deze maand tijdens twee nachten ook werkzaamheden uit aan de verkeersbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht. In de nacht van donderdag ( vandaag)  12 op vrijdag 13 september wordt de brugklep iets ingekort, zodat de brug beter bestand is tegen vastlopen bij hoge temperaturen. Door deze maatregel zullen in de toekomst minder koelmaatregelen nodig zijn bij warm weer, zoals het inzetten van blusboten.

Versterking

In de nacht van 21 op 22 september wordt gewerkt aan een steunpunt van de brug. Bij één van de pijlers onder het toeleidende viaduct wordt een stalen ondersteuningsconstructie geplaatst. In augustus is bij een eerste pijler een ondersteuningsconstructie geplaatst. Nu is de tweede pijler aan de beurt. In de dagen vóór 21 september wordt de stalen constructie geleverd en geplaatst. Deze werkzaamheden veroorzaken geen tot minimale hinder voor het verkeer. In de nacht van 21 op 22 september wordt de stalen constructie vastgemaakt aan de brug.  Deze werkzaamheden moeten trillingvrij worden uitgevoerd. Daarom gaat de brug die avond en nacht in beide richtingen dicht. Als de werkzaamheden zijn geslaagd, is de verwachting dat de gewichtsbeperking, die op dit moment nog geldt, wordt opgeheven.

 

 

Wegverkeer wordt in beide nachten omgeleid. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd tot vijftien minuten.