DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Toos Neger

Spreekwoorden en gezegden zijn een belangrijk onderdeel van de taal. Je kunt er mee spelen of nieuwe varianten op bedenken. Onbedoeld husselen we ze soms ook door elkaar, zoals in ‘Er gaat een lampje rinkelen’. Een combinatie van ‘Er gaat een lampje branden’ en ‘Er gaat een belletje rinkelen’.

Over die spontane versprekingen heeft kunstenaar, striptekenaar en illustrator Otto Dicke, die bijna vijftig jaar een atelier had in Pictura, in 1972 een hilarisch boekje gemaakt. Hij verzamelde de uitdrukkingen van collega-kunstenaar Toos Neger, die na de oorlog vanuit Rotterdam naar Dordrecht was gekomen, waar ze een atelier vond in Pictura. Ze had zelf geen erg in haar versprekingen, maar Otto Dicke vond ze zo grappig dat hij ze bundelde in een boekje met zijn eigen komische illustraties erbij. Om er een paar te citeren: ‘Als er maar geen kind in de kabel komt’. ‘Otto (Dicke) neemt te veel horens op zijn hoofd’. ‘Bij de Chinees bestelde Miep Nazie Ramses’. ‘Slakken op laag water zoeken’.

Dichter Cees Buddingh’ schreef de inleiding. Hij zag in de bijna altijd hilarische versprekingen en vermengingen van gezegdes ‘kleine brokjes poëzie’. Geen dichter weet waar zijn invallen vandaan komen. Zo was ook Toos Neger zich niet bewust van haar toevalstreffers. Ze was geen bekende Picturiaan, maar ze liet de stad wel enkele bijzondere beelden na. Die stralen uit dat ze van mensen hield en vooral van kinderen. Gaat u maar eens kijken naar haar sculpturen van kinderen met boeken in een boom en klimmende kinderen op de gevels van het schoolgebouw op de hoek van de Patersweg en Hugo van Gijnweg. Op de Mariastaat 23 prijkt de gevelsteen die ze maakte voor kleuterschool De Woelwaters. Je wordt er vrolijk van, net zoals ze ons bijna 27 jaar na haar dood nog laat glimlachen om haar originele uitdrukkingen.

Toos Neger, werkend aan de gevelsteen voor kleuterschool De Woelwaters in de Mariastraat.