ZWIJNDRECHT  – De wereld van het fotograferen zag er een stuk anders uit toen Fotoclub Zwijndrecht 65 jaar geleden werd opgericht. De techniek is ingrijpend veranderd. Wat niet is veranderd is dat de leden wekelijks samenkomen om elkaar te inspireren en beter te maken. “Als meerdere mensen met meerdere meningen naar je werk kijken, worden je foto’s uiteindelijk echt beter.” (Foto’s : FotoclubZwijndrecht)

 

Wilco Maarleveld jubileert tegelijkertijd met de club waar hij voorzitter van is. “Ik ben dit jaar veertig jaar lid. Dat is ongeveer even lang als we in dit pand zitten.” Dat pand is op zich al een bijzonder verhaal. De eerste jaren zwierf de vereniging een beetje rond van zaaltje naar zaaltje tot dit hoekpand aan de Rotterdamseweg in beeld kwam. “Het was een voormalig kantoor van het Zilveren Kruis. De leden hebben in de vorm van obligaties allemaal een deel van het pand betaald en zijn dus samen eigenaar. Elke zaterdag zijn wij van 12.30 tot 16.00 uur open voor bezoek. Om de zes weken hebben we een nieuwe expositie.”

 

Beter binnen je vermogen

De leden zien elkaar zeer regelmatig. Iedere maandag is er clubavond. “De ene week is er aandacht voor een stukje techniek, is er een spreker, een andere club op bezoek of bedenken we thema’s”, vertelt Maarleveld. “De andere week bespreken we elkaars werk. We hebben nu rond de vijftig leden. Dat zijn er rond de honderd geweest, maar ook minder dan nu. Meestal komen er wekelijks rond de 35 mensen naar de clubavonden. We zijn best kritisch op elkaar. Maar natuurlijk binnen grenzen. Het doel is dat we beter worden binnen ieders vermogen. Waar we overigens onderscheidend in zijn is dat we niet doen aan wedstrijden of Foto van de Maand-verkiezingen. Het is appels met peren vergelijken, dus zinloos, vinden wij.”

 

Eigen stijl

Natuurlijk is er op technisch gebied heel veel veranderd in 65 jaar. Van analoog naar digitaal is de grootste verandering. “Er zijn wel enkele leden bezig met analoog, maar er is bij ons geen sprake van een revival of zo. De meesten zijn digitaal bezig. Dat is natuurlijk wel een grote verandering: iedereen fotografeert nu dagelijks, het is geen hobby meer. De techniek is ook minder belangrijk geworden. Bijna iedereen kan wel een technisch aardige foto maken. Het gaat het vooral om dat je op een originele manier naar dingen leert kijken. Dat je je eigen stijl of handtekening ontwikkelt. Mijn ervaring is dat je hier binnen de kortste keren anders naar je omgeving leert kijken. En dan hoef je geen verre reizen te maken. Je kunt het ook heel dichtbij zoeken. We kiezen steeds andere onderwerpen en genres en dan kan de inspiratie dus ook in bijvoorbeeld een industrieterrein zitten.”

 

Klassiekers

Het jubileumseizoen is van start gegaan met een ode aan de ‘klassiekers’, leden die al 25 jaar of langer (de ‘recordhouder’ is het 56 jaar) lid zijn van de fotoclub. Tien oudgedienden, waaronder Maarleveld, exposeren fotowerk van verleden naar heden. Dat levert een boeiende, zeer gevarieerde verzameling van foto’s op. Want hoewel de fotografen van dezelfde club lid zijn en elkaar al 25 jaar of langer kennen, hebben zij zich individueel ontwikkeld. De gezamenlijke passie is fotografie, maar hoe ze dat beleven en daarbij fotografie gebruiken is voor iedereen verschillend. Een mooi moment om kennis te maken met uiteenlopende thema’s en technieken in de fotografie. De expositie is tot en met zaterdag 12 oktober te zien.

 

Fotowedstrijd

Vanaf 19 oktober gaat een jubileumexpositie van start. “Dat doen we iedere vijf jaar. Een soort terugblik. Maar deze keer kijken we ook vooruit. We besteden aandacht aan AI. Is dat de toekomst of een bedreiging. En de jubileumeditie van ons clubblad De Grove Korrel, nummer 319, komt uit.” En dan is het van 30 november tot en met 18 januari tijd voor nog een bijzondere expositie. Een expositie waar inwoners van Zwijndrecht aan mee kunnen werken. “Graag zelfs”, zegt Maarleveld. “Tot 30 oktober kunnen jong en oud nog foto’s insturen binnen het thema ‘Zwijndrecht door de ogen van…’ Wie, wat, waarom of waar je fotografeert maakt niet uit, maar de foto moet natuurlijk wel passen binnen het thema. Iedereen uit de regio mag foto’s insturen. Een clubjury zal het ingezonden werk met zorg beoordelen en de tien beste foto’s krijgen (geprint en ingelijst) een plekje in de eregalerij tijdens de clubtentoonstelling. Alle inzendingen zullen te zien zijn op een scherm. Onze tip, en wens: ga niet voor het standaardplaatje van de Zwijndrechtse brug, de Pieterman of een zonsondergang. Gebruik je creativiteit, kies een apart standpunt, ga voor anders-dan-anders. Iets wat we elkaar als leden eigenlijk ook steeds meegeven. Insturen kan via zwijndrechtdoordeogenvan@fotoclubzwijndrecht.nl.”

 

Fotogalerie Zwijndrecht is te vinden aan de Rotterdamseweg 126 (hoek Koninginneweg). Meer info (en foto’s natuurlijk) op www.fotoclubzwijndrecht.nl en de Facebookpagina van Fotoclub Zwijndrecht.