DORDRECHT – Dordrecht is een belangrijke en unieke aanwinst rijker: een olieverfschets van Théodore Géricault (1791-1824), één van de grootmeesters van de schilderkunst van de Franse Romantiek en een vriend van de Dordtse Ary Scheffer. Het schilderij, Bloedbad op het Forum Romanum, vermoedelijk de moord op Keizer Galba (circa 1812) is een onbekend en ongepubliceerd werk van de kunstenaar. Werk van Géricault is in Nederland nauwelijks te zien en daarom uniek voor het Dordrechts Museum en voor de Collectie Nederland. De bijzondere aankoop werd mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum, de VriendenLoterij en de Vereniging Dordrechts Museum.

Het werk is een gedroomde aanvulling op de collectie van het Dordrechts Museum. Dat heeft de grootste collectie werken van de schilder Ary Scheffer wereldwijd en al lange tijd de ambitie om deze verzameling te verrijken met werk van zijn Franse collega’s en tijdgenoten. Artistiek directeur Femke Hameetman is dan ook erg blij met de aanwinst: “Vanaf 19 oktober is bij ons de tentoonstelling LIBERTÉ! te zien over Ary Scheffer en de Franse Romantiek. Gezien de warme relatie tussen Scheffer en Géricault is dit stuk een geweldige toevoeging aan de collectie van het Dordrechts Museum. Het is dé manier om Scheffer tussen zijn Franse tijdgenoten te plaatsen, ook na afloop van de tentoonstelling.”

Louvre

Théodore Géricault is één van de belangrijkste schilders uit de Romantiek. Samen met Eugène Delacroix behoort hij tot de toonaangevende kunstenaars in de Franse schilderkunst van de 19e eeuw. In Nederlandse musea bevinden zich van zijn hand alleen een aantal tekeningen en een geschilderde kopie naar Anthony van Dyck. Géricault is een van de grondleggers van de zogenaamde ‘romantische school’. Zijn expressieve schilderstijl – vol van individualiteit, dramatiek en emotie – was destijds ongekend. Al werd Géricault maar 32 jaar oud, hij heeft een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Zijn belangrijkste werk is het Vlot van de Médusa dat, naast de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, het belangrijkste werk is van het Louvre in Parijs. Als een soort Nachtwacht prijkt dit indrukwekkende meesterwerk in de eregalerij van het wereldberoemde Franse museum waar overigens ook werk hangt van Ary Scheffer.

Sensationele expressie

Ook conservator Quirine van der Meer Mohr van het Dordrechts Museum is opgetogen over de aanwinst: “Juist in deze olieverfschets zie je de hand van de kunstenaar en Géricaults grote schildertalent. De olieverfschets, waarvan Géricault nooit een eindversie maakte, grijpt terug op oude meesters als Peter Paul Rubens en verbeeldt een onderwerp uit de klassieke oudheid. We zien het Forum Romanum. Een woedende menigte stort zich op een angstige Romein in toga, vermoedelijk keizer Galba die door zijn tegenstanders werd vermoord. Het is een vroeg werk, maar de virtuoze manier waarop Géricault de over elkaar buitelende figuren vastlegt laat al wel de sensationele expressie zien waar de schilder later beroemd om werd. In dramatiek en compositie is het een voorbode op het Vlot van de Médusa.”

Scheffer en Franse Romantiek

Liefhebbers van Géricault moeten nog even wachten tot ze oog in oog kunnen staan met dit Franse meesterwerk. Op 19 oktober opent in het Dordrechts Museum de tentoonstelling ‘Liberté! Ary Scheffer & de Franse Romantiek’. De nieuwe aanwinst zal in deze tentoonstelling een hoogtepunt vormen en getoond worden naast schilderijen van onder anderen Ary Scheffer, Delacroix en Ingres.