Dordrecht krijgt een nieuwe burgemeester. Als u dat nog niet wist, bent u wel héél slecht geïnformeerd. Wist u trouwens dat u invloed kon uitoefenen wat voor type de stad krijgt? Ik zeg ‘kon’, want inmiddels kan het niet meer. Er was namelijk een enquête die u geheel anoniem kon invullen om duidelijk te maken hoe uw ideale burgemeester in elkaar zit. Juist omdat u dat nu niet meer kan, durf ik er wat dieper op in te gaan zonder dat ik mezelf hoef te verwijten dat ik u misschien nieuwsgierig heb gemaakt en u enthousiast op zoek gaat waar u die enquête in kan vullen…

 

Zelden heb ik zo’n stompzinnig vragenlijstje ingevuld (ja ja, braaf gedaan), al zat er óók leuke info bij, die ik u niet wil onthouden. Of het klopt weet ik niet, maar het komt van een onderzoeksbureau, dus vooruit met de geit. De meeste mensen in ons land (38 procent) willen een efficiënte probleemoplosser als burgemeester. Een kwart van ons volk ziet liever een kritische coach, die ook bruggenbouwer is. Iets minder mensen (21 procent) wil een enthousiaste aanvoerder, zeg maar een doener en veranderaar. Het laagst (16 procent) scoort een trouwe beschermer.

 

Gelukkig hoefde ik uit die vier niet te kiezen, doch ‘slechts’ wat andere keuzes te maken. Dat hoefde niet helemaal zwart-wit, want door het balletje op het balkje onder de vraag niet naar links of rechts te schuiven kies je grijs. Ik zal u alle keuzes besparen, dus ik noem er een paar. Wilt u een burgemeester die zich bezighoudt met de uitdagingen van vandaag of met die van de toekomst? Wilt u dat-ie zakelijk blijft of zijn gevoelens toont? Moet-ie formeel of informeel zijn? Moet-ie een kant kiezen of een duidelijke mening verkondigen?

 

Bij alle vragen heb ik het schuifje niet verschoven. Telkens dacht ik; of, hoezo of? Ik wil dat-ie het allebei kan of doet. Ik wil trouwens een vrouw, maar dat moet je ergens anders uit jezelf aangeven. En ik moest drie karaktereigenschappen van Dordrecht noemen. Wat heeft dat in hemelsnaam met de nieuwe burgemeester te maken? Kort en goed, wanneer stoppen we met die flauwekul? Schijninspraak van de slechtste soort. De Commissaris van de Koning komt gewoon aan de fractievoorzitters vertellen dat ene Erik de nieuwe burgemeester moet worden. En die wordt het na wat gepruttel dan ook. Zo gaat dat. Al tientallen jaren.

 

Thijs