DORDRECHT – Elke dag zijn er ruim dertig mensen die na een valpartij in het ziekenhuis belanden. Met name voor kwetsbare ouderen kan een val verstrekkende gevolgen hebben. Met het Drechtmax-programma werken fysiotherapeuten en gemeente al langer samen aan valpreventie en het fit houden/krijgen van oudere Dordtenaren. Dit jaar wordt daar een schepje bovenop gedaan. “We gaan voor de ketenaanpak”, zeggen fysiotherapeut Arno Hendriks en wethouder Chris van Benschop, onder meer verantwoordelijk voor mantelzorg en Wmo.

Vorige week is op 50.000 adressen in Dordrecht de uitnodiging voor één van de vijf gratis Vitaliteitsdagen (zie kader) op de mat gevallen. “Met Drechtmax zijn we al zeven jaar succesvol bezig op het gebied van valpreventie en fitheid bij ouderen”, vertelt Hendriks namens de samenwerkende fysiotherapeuten in Dordrecht. “Een bijkomend effect is dat we, soms eenzame, mensen samenbrengen. Door de vergijzing neemt het belang van dit soort programma’s alleen maar toe.” Ook omdat de landelijke overheid wil dat mensen langer thuis blijven wonen, zegt de wethouder. “Dan moet je wel voor de randvoorwaarden zorgen. Dat betekent dat we samen met partners in de stad de vitaliteit van ouderen moeten vormgeven en stimuleren. En valpreventie is daar een belangrijke schakel in. Vanuit Den Haag wordt daar nu met GALA, het Gezond en Actief Leven Akkoord, serieus budget voor vrijgemaakt. Met een gezamenlijke, breed opgezette aanpak gaan we daar nu invulling aan geven.”

Screening

Dat begint dus met de vijf gratis Vitaliteitsdagen die de komende twee weken plaatsvinden. Iedereen die het afgelopen jaar is gevallen of er bang voor is, kan hier langskomen en van aanwezige professionals advies krijgen over valpreventie. Fysiotherapeuten voeren een persoonlijke valrisicoanalyse uit en geven tips om het risico op vallen te verkleinen. Verder zijn er professionals uit de gezondheidszorg die informatie geven over vallen én organisaties die mogelijke oorzaken van vallen kunnen verhelpen, zoals een podoloog, een opticien, een audicien en een apotheker. Hendriks: “Het begint met een screening. Daarna kunnen mensen waar nodig worden doorverwezen voor een interventie. Of bijvoorbeeld doorstromen naar een valpreventiecursus.” Of gebruik gaan maken van het beweegaanbod voor ouderen, zegt de eveneens aangeschoven Lars in ’t Veld van Dordt Sport. “Wij werken aan de verbreding van dat aanbod. Tijdens de Vitaliteitsdagen gaan we peilen waar behoefte aan is en hoe we dat, in samenwerking met Dordtse sportaanbieders, kunnen gaan organiseren.”

Steeds belangrijker

De kracht van deze aanpak zit hem in het feit dat er wordt samengewerkt door heel veel partijen die ouderen zien, zegt Van Benschop. “Zo maken we meer werk van bewustwording en screening en kunnen we de vraag naar zwaardere zorg hopelijk meer verschuiven naar lichtere zorg en preventie. Het Rijk stelt nu budget beschikbaar voor de opstartfase. We moeten dus ook gaan kijken naar het vervolg. Als het goed is gaan zorgverzekeraars minder kosten krijgen en is het dus gerechtvaardigd dat zij gaan meebetalen aan een structurele aanpak.” Hendriks zegt dat het begin er al is: “Enkele verzekeraars beginnen al met het vergoeden van valpreventietrainingen. Er is zelfs al sprake van dat het programma ‘In Balans’ in het basispakket komt. Een heel logische ontwikkeling. De vergrijzing neemt nog steeds toe. Veel ouderen zijn zich bewust van hun kwetsbare positie, maar zijn gedwongen om in hun huidige woning te blijven. Dat zie je ook terug in de hulpvraag. Preventie wordt dus alleen maar belangrijker.”

Trots

De wethouder hoopt dat er heel veel Dordtse 65-plussers op de Vitaliteitsdagen langskomen. “We zijn trots op deze aanpak, willen graag een goed beeld krijgen van de situatie én zoveel mogelijk mensen verder helpen. Dus kom langs en neem iemand mee die niet op eigen gelegenheid kan komen.”

Meer weten? Kijk op www.drechtmax.nl.

 

In kader:

Data en locaties

De gratis Vitaliteitsdagen vinden plaats op de volgende data en locaties:

Donderdag 3 oktober, 10.00-13.00 uur, Fysiotherapie Schuilenburg, Ontmoetingskerk, Slangenburg 3, Sterrenburg

Dinsdag 8 oktober, 14.00-17.00 uur, Vitaliz Fysiotherapie, De Nieuwe Stoof, De Savorin Lohmanweg 100, Crabbhof/Wielwijk

Donderdag 10 oktober, 10.00-14.00 uur, Fysiotherapie FysiCo, Eerstelijnshuis KV13, Oranjelaan 11, Centrum

Vrijdag 11 oktober, 13.00-18.00 uur, Vitaliz Fysiotherapie, De Merwelanden, Haringvlietstraat 515, Staart

Donderdag 17 oktober, 10.00-15.00 uur, Fysiotherapie Balanz, Bamendaweg 36, Stadspolders/Dubbeldam