EMDR-therapie, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing (oogbeweging desensitisatie en herverwerking), is een effectieve vorm van therapie voor mensen die last hebben van traumatische ervaringen, angststoornissen, depressie en andere psychische problemen. Tijdens een EMDR-sessie, zoals bij EMDR Zwijndrecht, wordt de cliënt gevraagd om terug te denken aan de traumatische gebeurtenis, terwijl de therapeut afleidende stimulansen gebruikt, zoals handbewegingen of geluiden, om de verwerking van het trauma te bevorderen.

Hoe werkt EMDR therapie?

EMDR-therapie werkt door de disfunctionele herinneringen aan traumatische gebeurtenissen opnieuw te verwerken, zodat ze minder invloed hebben op het dagelijks leven van de cliënt. Door de afleidende stimulansen tijdens de therapie worden de scherpe randjes van de herinneringen afgehaald, waardoor ze minder emotionele lading hebben. Dit stelt de cliënt in staat om de traumatische ervaring beter te verwerken en een gezonder perspectief te ontwikkelen.

EMDR-therapie heeft zijn effectiviteit bewezen bij verschillende psychische problemen en wordt daarom door veel therapeuten als een waardevolle behandelingsmogelijkheid beschouwd.

Wat houdt EMDR therapie in?

Tijdens een EMDR-sessie zal de therapeut de cliënt vragen om aan de nare herinnering te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Op dat moment zal de therapeut de cliënt afleiden door middel van het maken van oogbewegingen of andere bilaterale stimulatie, zoals handtikken of geluiden. Dit stelt de cliënt in staat om de herinnering op een andere, minder emotionele manier op te slaan in het geheugen.

EMDR, hoe gaat dat nou?

Bij EMDR therapie wordt er vaak gewerkt in een aantal fasen. De eerste fase bestaat uit het inventariseren van de problematiek en het vaststellen van de doelen van de therapie. Vervolgens wordt er door middel van EMDR-protocollen gewerkt aan het verwerken van de traumatische herinneringen. Na afloop van de sessies vindt er een evaluatie plaats om de resultaten te beoordelen.

In het kort, EMDR therapie is een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde behandelingsmethode voor verschillende psychische klachten en trauma’s. Door de focus op het verwerken van traumatische herinneringen en het verminderen van de emotionele lading, kan EMDR therapie aanzienlijke verbetering bieden in de kwaliteit van leven van degenen die er baat bij hebben.

De effectiviteit van EMDR therapie

Onderzoek toont aan dat EMDR therapie zeer effectief kan zijn bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere trauma-gerelateerde stoornissen. Het biedt cliënten een snelle vermindering van hun klachten, waardoor zij beter in staat zijn om hun dagelijks leven weer op te pakken.

Hoe vind ik een goede EMDR praktijk?

Het vinden van een goede EMDR-praktijk is essentieel voor het succes van de therapie. Bij EMDR Centrum Nederland vind je gespecialiseerde en ervaren EMDR-therapeuten, die een veilige en ondersteunende omgeving bieden voor de cliënten. Het is belangrijk om een praktijk te kiezen met therapeuten die gecertificeerd zijn en regelmatig bijscholing volgen om hun kennis up-to-date te houden.

Daarnaast is het raadzaam om recensies en ervaringen van eerdere cliënten te lezen om een idee te krijgen van de kwaliteit van de praktijk. Een goede praktijk zal transparant zijn over de kosten, de duur van de therapie en de verwachte resultaten, zodat cliënten goed geïnformeerd zijn voordat ze aan de therapie beginnen.