DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week ook een voorstel voor de bouw van extra sociale huurwoningen op de Spuiboulevard, dat geen politieke meerderheid vond. (Archieffoto: Stolk Fotografie) 

De vergadering van de gemeenteraad vergde vorige week dinsdag een lange adem. Om 00.45 uur kon de teruggekeerde waarnemend burgemeester Peter van der Velden de vergadering sluiten. Het was een vergadering van veel tijd vergende amendementen en moties. Een vergadering waarin oud-wethouder Peter Heijkoop afscheid van de raad nam en zijn opvolger Wim van der Kruijff werd geïnstalleerd. En oudgediende Theo Oostenrijk weer terugkeerde in de CDA-fractie. Kinderburgemeester Keyshia Andrea nam afscheid en droeg de keten over aan de 10-jarige Jurre Nipius.

Naast het Mobiliteitsplan Dordrecht 2040 en de Cultuurnota 2030, die beiden met wat aanvullingen en aandachtspunten werden aangenomen, ging het over het bestemmingsplan Spuiboulevard. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de bouw van het Dordthuis als vervanging van het huidige stadskantoor en de sociale dienst. Overigens krijgen de VVV, Dordrecht Marketing en de BibliotheekAanzet straks ook een plek in het Dordthuis. Naast de geschetste metamorfose van de Spuiboulevard, veel groen en recreatiemogelijkheden en minder verkeer komt er op de plek van het huidige stadskantoor en de sociale dienst op de Hellingen woningbouw. Wat ook de bedoeling is voor de plek waar nu het Crownpoint-gebouw staat. In de gepresenteerde plannen kunnen, los van de Crownpoint-locatie, zo’n driehonderdvijftig woningen worden gerealiseerd. Tweehonderdtien ervan vallen in de categorie ‘betaalbaar’, waar daar weer van 21 het stempel sociale huurwoning dragen. De VSP en de PvdA vonden het aantal sociale huurwoningen te laag. In hun ogen blijft het aantal sociale huurwoningen in de plannen van het college achter bij de werkelijke behoefte die er op de Dordtse woningmarkt in dit segment bestaat.

Om de plannen van het college aan te passen dienden de VSP en PvdA samen een amendement in om het aantal sociale huurwoningen aan de Spuiboulevard meer naar de werkelijke behoefte aan te passen. Bovendien wilden zij dat er ook nog eens 2,7 miljoen euro voor uitgetrokken zou worden. Maar hier dacht de rest van de raad, afgezien van de SP, toch anders over. Het amendement werd verworpen. De bouwplannen voor de Spuiboulevard blijven dus ongewijzigd. Net als het tekort aan sociale huurwoningen.

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek hoor je zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur in Studio De Witt, het wakkere radioprogramma van Ben Corino op Drechtstad FM/Papendrecht FM.