ZWIJNDRECHT – Robert Kreukniet (wethouder ruimtelijke ontwikkeling, wonen en mobiliteit), Liesbeth Groeneveld (bestuurder Woonkracht10) en Arjan van Meijeren (directeur projectontwikkeling Van Wijnen West) onthulden donderdag het bouwbord van het project de Bostuinen in Zwijndrecht, onderdeel van de herontwikkeling van de Indische Buurt. De onthulling van het bouwbord markeert een belangrijke mijlpaal binnen het project ten zuiden van de A16 en staat symbool voor de nauwe samenwerking tussen de gemeente, ontwikkelaar, Woonkracht10 en de buurt.

De Bostuinen omvat de ontwikkeling en bouw van in totaal honderd huurwoningen voor Woonkracht10, bestaande uit diverse driekamerappartementen en grondgebonden starters- en eengezinswoningen in de sociale huur en vrije sector-huurwoningen. Voor Woonkracht10 is De Bostuinen een belangrijke ontwikkeling voor haar volkshuisvestelijke en maatschappelijke opgave. “Met de ontwikkeling van de Bostuinen breiden we onze portefeuille uit met betaalbare, duurzame woningen in een veilige én groene woonomgeving”, aldus Liesbeth Groeneveld van Woonkracht10.

Koop

Naast de huurwoningen ontwikkelt Van Wijnen ook 93 koopwoningen die naar verwachting in oktober van dit jaar in verkoop zullen gaan. De nieuwe bewoners kunnen straks genieten van een omgeving met veel bomen. Collectieve tuinen versterken de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van zowel de woningen als de openbare ruimte. Groene ruimtes, wandelpaden en speelplaatsen zullen bijdragen aan een gezonde en levendige leefomgeving voor alle buurtbewoners. De mix aan prijzen en segmenten maakt dit een buurt waar bewoners hun wooncarrière kunnen vormgeven. Een plek voor blijvers en nieuwkomers.

Buurtparticipatie

Participatie speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van De Bostuinen. Vanaf het begin zijn buurtbewoners, en later in het traject ook kopers, actief betrokken bij het ontwerp van de openbare ruimte. De nieuwe buurt voldoet daarmee aan behoeften van de gemeenschap, maar geeft ook een gevoel van eigenaarschap en trots onder de bewoners.

Start bouw

Met de onthulling van het bouwbord is de volgende fase van het project officieel van start gegaan. De bouw start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2025, met als doel de eerste woningen in 2026 op te leveren. De betrokkenheid van de buurt zal ook in de komende fases een cruciale rol blijven spelen.

Woonbeurs

Meer weten? Bezoek de stand van De Bostuinen op de Woonbeurs Zwijndrecht, zaterdag 5 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur in de hal van het gemeentehuis op het Raadhuisplein. Meer informatie over project De Bostuinen en de voortgang ervan is ook te vinden op: bostuinen-zwijndrecht.nl. Wie geïnteresseerd is in een huurwoning kan terecht op woonkracht10.nl.

Diztrikt

De Indische Buurt in Zwijndrecht ondergaat een grootschalige herontwikkeling. De Bostuinen speelt hierin een belangrijke rol. Als onderdeel van het bredere Diztrikt-initiatief wordt het gebied rond het station van Zwijndrecht de komende jaren grondig aangepakt. Buurtontwikkelaar Van Wijnen ontwikkelt en bouwt de woningen in de Bostuinen. Binnen Diztrikt is Van Wijnen ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van project De Wijck.