Wanneer stoppen we met die flauwekul? Schijninspraak van de slechtste soort. Die twee zinnen in mijn stukkie van vorige week raakten kennelijk bij nogal wat lezers de juiste snaar, want ik kreeg verrassend veel bijval. En de tip of ik alsjeblieft ook nog even de flauwekul van website DoeMeeDordrecht op de korrel wil nemen. U vraagt en ik draai, want de manier waarop Dordrecht inwoners het gevoel wil geven dat ze invloed hebben op allerlei plannen of wat voor type burgemeester er komt is een ergerlijk soort misleiding. (Foto: Stolk Fotografie)

 

Als Dordtenaar heb je één keer in de vier jaar invloed en dat is bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het is natuurlijk wel héél goed als je inwoners zo vroeg mogelijk betrekt bij het maken van een plan voor iets wat in hun buurt of wijk speelt of daar zou moeten komen. Precies die twee aspecten kwamen als belangrijkste punten naar voren in een enquête die op dat DoeMeeDordrecht werden ingevuld door welgeteld 106 mensen (nog niet 1 promille van de inwoners). Wel een hele logische uitkomst; wat concreet is en dichtbij komt,  houd je bezig.

 

Je zou denken dat je die wijsheid voortaan telkens betrekt bij de vraag of je voor een nieuw plan of probleem participatie moet inzetten. Je gaat inwoners toch niet vragen wat ze vinden van de toegankelijkheid van buitengebieden? Of, erger nog, of ze willen aangeven wat zij belangrijk vinden om vanaf 2026 wel of niet op te gaan bezuinigen. Helaas. In beide gevallen dus wel. De enquête over buitengebieden flopte, maar die over de gemeentelijke financiën is al meer dan 900 keer ingevuld. Een succes? Nee. En zo ja, dan gaat het aan zichzelf ten onder.

 

Vraagt u 900 mensen eens waar zij meer of minder geld aan uit zouden willen geven. Of ze meer belasting willen betalen? Minder groenonderhoud wel best vinden? Dat wordt een ‘zoveel mensen zoveel meningen-verhaal’. Geen suiker van te maken. Nog meer dure flauwekul dus, schijninspraak van de slechtste soort. Participatie is voor concrete dingen dicht bij u of mij thuis. Voor het meedenken en beslissen over de Dordtse begroting hebben burgemeester en wethouders al een ander, door u en mij daarvoor gekozen club; die heet gemeenteraad.

Thijs