DORDRECHT – De opening stond eigenlijk al een jaar geleden gepland. Het liep door omstandigheden wat anders. Maar in november opent Vincent Bek in het voormalige Café De Pul op de kop van de Grote Spuistraat zijn nieuwe zaak: Café Top.

Heel kort over de vertragende omstandigheden: de keuze voor Koninklijke Horeca Rekenwerk voor het regelen van de papierwinkel bleek niet de meest gelukkige. Maar die hobbel is nu genomen. Als het goed is, is de vergunning bijna binnen en kan Top open. Top is een verwijzing naar de Dordtse schrijfster Top Naeff (1878-1953), vertelt Bek, die er een literair wielercafé van maakt. Dat komt terug in allerlei aspecten. Het wielrennen in de wielershirts aan de muur (onder meer twee van Marco Pantani), de racefietsen aan de wand, de (zelfbedachte) kroonluchters in de vorm van een velg met bidons met lichtjes eraan en de barkrukken met ketting en fietspedalen. Het literaire in de grote boekenplank, het rek met alle dagbladen en diverse tijdschriften en de afbeelding van de destijds landelijk bekende schrijfster. “Natuurlijk is het eigenlijk niet veel meer dan een leuk bedacht concept”, zegt hij. “Het gaat er vooral dat we een fijne, gastvrije plek willen zijn, waar mensen elkaar echt kunnen ontmoeten. Ik heb het wel eens over Facebook 2.0: een plek waar je echt contact maakt.”

De Vrijheid

Het is precies wat Bek ook al een paar jaar met succes doet in biercafé De Lachende Monnik op de Voorstraat. Ook in Top komt er overigens een ruime selectie bieren uit de vorige week geïnstalleerde hypermoderne tap met ‘digitale taplens’. Maar ook twee ciders en, echt waar, drie wijnen. Bek huurt het pand van Coby Tijssen, die de kroeg kort na het overlijden van haar man Gijs in 2021 sloot. De muurschildering van Café de Pul op de gevel heeft afgelopen week nog een kleine toevoeging gekregen als herinnering aan dit tijdperk. Vincent Bek kijkt uit naar de nieuwe hoofdstukken die hij mag gaan toevoegen. De geboren Rotterdammer heeft zijn hart inmiddels helemaal verpand aan Dordrecht. “Een heerlijke stad”, vindt hij. Hij woont er inmiddels en opent er binnenkort zijn tweede kroeg. En kort daarna zelfs een derde: hij neemt in november ook het bekende Café De Vrijheid op de Noordendijk over.