DORDRECHT – De vijftienjarige Eloise Wapstra uit Dordrecht is met negen andere jongeren geselecteerd om haar foto’s in de Fotogalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam te tonen. Uit meer dan negentig inzendingen wist Eloise samen met de andere talenten het thema Festival(gevoel) het beste met de camera te vatten. (Foto: Emiro Smolders)

 

Het Rijksmuseum organiseert jaarlijks een fotowedstrijd voor jongeren in het voortgezet onderwijs en mbo. De fotowedstrijd hangt samen met Document Nederland, waarbij het Rijksmuseum een fotograaf vraagt een actueel maatschappelijk thema in beeld te brengen. Dit jaar fotografeerde Eddo Hartmann hiervoor verschillende festivals in Nederland. Ook de jongeren gingen naar festivals en legden hun blik op het festivalgevoel vast. “Mijn docent handvaardigheid op het Insula College, mevrouw Brugman en conciërge Hens Burger attendeerden mij op de wedstrijd”, vertelt Eloise. “Ik praat best vaak met Hens en hij wist van mijn hobby fotograferen. In coronatijd was ik begonnen met het maken van natuurfoto’s met mijn telefoon. In juni 2023 begon die hobby serieuzer te worden toen ik de oude spiegelreflexcamera van mijn ouders mocht gaan gebruiken. Ik stuurde enkele foto’s in en die werden door een publieksjury gekozen. We kregen twee workshops van Eddo Hartmann. Daarna ben ik opnieuw gaan fotograferen, maar dan met de nieuwe camera waarvoor ik gespaard heb: een Canon 2000 D EOS spiegelreflexcamera. Daarmee fotografeerde ik het Bevrijdingsfestival in Rotterdam en die foto’s hangen nu in het Rijksmuseum.”

 

Verdergaan

Eloise wil met de foto’s een gevoel van vrijheid laten zien. Van de artiesten op het podium, maar ook van het publiek. “Zoals de vrouw in de spijkerjas, die helemaal opgaat in de muziek.” Eloise is inmiddels zo enthousiast dat ze verder wil na haar middelbare schoolopleiding. “Ik zit nu in Havo 3, dus ik moet nog een paar jaar. Daarna hoop ik een vakopleiding te kunnen gaan doen. Mijn tante was vroeger bruidsfotograaf. Zij heeft mij al het nodige geleerd over belichting en sluitertijd bijvoorbeeld. Ik hoop vooral te blijven fotograferen tijdens festivals en concerten. Ik heb dankzij de publiciteit rondom de expositie nu wel toegang tot het concert van Blaudzun in februari, waar ik de band volop mag fotograferen.”

 

De foto’s van de Dordtse Eloise zijn nog tot en met 12 januari in het Rijksmuseum in Amsterdam te zien.