DORDRECHT – De FruitCompany is al jaar en dag gevestigd aan het Van Eesterenplein 91 in De Bieshof. Sinds één jaar runt Dordtenaar Hanse Schotte deze mooie winkel, die veel meer is dan alleen een speciaalzaak voor groente en fruit.

 

Hans: “De naam FruitCompany dekt helemaal niet de lading. Wij verkopen naast groente en fruit, kaas, worst, noten en zuidvruchten, zelfgemaakte soepen en heel veel vers bereide kant-en-klaar maaltijden waarbij ook vlees geserveerd wordt.” Hans is helemaal in zijn element in de winkel. “Ik ben jarenlang werkzaam geweest als kok in de horeca. Zo’n twaalf jaar geleden maakte ik de overstap naar de FruitCompany, die een keten van winkels heeft in Nederland. Ik runde een zaak in Gorinchem, die ik ruim tien jaar met veel plezier gedraaid heb. Toen ik de mogelijkheid kreeg om deze zaak in Stadspolders over te nemen, heb ik dat met beide handen aangegrepen omdat ik in Dordrecht woon en ik naar Gorinchem toch vaak in de file stond.”

 

Productkennis

Het leuke aan het werk bij de FruitCompany vindt Hans dat hij persoonlijk contact heeft met de klanten. “Ik heb door mijn achtergrond als kok, veel productkennis en help klanten graag met advies over hoe ze de verschillende groenten en andere producten kunnen bereiden. We hebben veel variëteiten van bijvoorbeeld champignons en andere paddenstoelen. Hoewel we een breed assortiment hebben, proberen we onze producten zoveel mogelijk van dichtbij en uit Nederland te halen. Uiteraard werken we ook met seizoenproducten. In de zomer hebben we veel zomerfruit als kersen, bessen en aardbeien. Nu zitten we weer volop in de appels en peren. Op dit moment hebben we tien soorten appels en drie soorten peren in huis. Over een maand begint het seizoen van de citrusvruchten. We hebben echter nu al lekkere en mooie mandarijnen in onze schappen.”

 

Kwaliteit

Hans vervolgt: “Ik vind het jammer dat veel mensen standaard al hun boodschappen doen bij de grote supermarkten. Hier op de Bieshof zitten een uitstekende slager en een visboer. Net als wij in onze groentewinkel, hebben ze heel veel kwaliteit te bieden. Mensen denken dat ze goedkoper uit zijn bij een supermarkt, maar als je het kwaliteitsverschil meetelt is dat helemaal niet zo. Daarnaast hebben we tal van producten waarmee we prijstechnisch heel goed concurreren met de grootwinkelbedrijven. Onze bananen en eieren zijn bijvoorbeeld niet alleen heel lekker maar ook hele scherp geprijsd. Ik zou zeggen, loop eens eerst bij de speciaalzaak naar binnen en doe de rest van je boodschappen bij de supermarkt.”

 

Heerlijke maaltijden

Een andere hele goede reden om bij Hans Schotte van de FruitCompany naar binnen te lopen, zijn de heerlijke kant-en-klaar maaltijden. “We krijgen vanuit onze centrale keuken de diverse ingrediënten en voegen die hier samen tot een vers bereide maaltijd. Nasi, bami, stoofpotjes, saté, bal gehakt, runderlap en ketchupballetjes: de klant heeft volop keuze en hoeft het thuis alleen maar te verwarmen. En dan zijn er nog de diverse salades en zelfgemaakte soepen. Die laatste maken we wel helemaal in de winkel en zijn afgestemd op het jaargetijde. Op dit moment hebben we alweer een verrukkelijke bruine bonensoep en heerlijke erwtensoep. Andere periodes bieden we bijvoorbeeld tomaten- en pompoensoep.”

 

Groeien

Hans heeft de indruk dat de FruitCompany onder de vorige eigenaar, die er niet zoveel plezier meer in had, klanten is kwijtgeraakt. “Ik hoop van harte dat die mensen ons weer zullen weten te vinden. Natuurlijk verwelkomen we ook graag onze vaste klanten en mensen die hier nog nooit zijn binnengelopen. Als de zaak gaat groeien, dan heb ik meer mogelijkheden om het assortiment verder te verbreden en vergroten. Ik denk dan met name aan producten als de vergeten groenten, die vaak nog wat onbekend zijn, en aan versproducten uit eigen keuken.”

 

Gezond en lekker

De FruitCompany bestaat al meer dan 80 jaar en blinkt uit in de versheid van haar producten. Het bedrijf selecteert en bereidt de beste én lekkerste producten. Naast de traditionele groenten- en fruitproducten hebben de winkels een breed assortiment in ongebrande noten, zuidvruchten, gedroogd fruit, rauwkost en salades. De FruitCompany gelooft dat gezond eten écht lekker kan zijn en sterker nog: zij bewijzen het. De FruitCompany in de Bieshof is geopend van maandag tot en met zaterdag van 08.30 tot 17.00 uur.