DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de Cultuurnota 2030. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

In de raadsvergadering van 28 september ging het ook over de Cultuurnota 2030. Doorgaans zit de cultuursector bij bezuinigingen in het hoekje waar de eerste klappen vallen. Zeg maar waar geld weg te halen valt om gaten in de begroting te dichten. Door de Cultuurnota over het ‘Ravijnjaar 2026’ te tillen naar 2030 kijkt het college vooruit en probeert men de cultuursector enige zekerheid te bieden voor de komende zes jaar. In 2026 zit er weer een ander college met mogelijk andersdenkende bestuurders. Maar dan is er altijd nog de gemeenteraad, waar naar verwachting een groot deel van de huidige partijen ook weer deel van zal uitmaken. In de raadsvergadering werd door de VSP met een amendement een lans gebroken voor het Dordtse Patriciërshuis, dat inmiddels landelijke bekendheid heeft gekregen door de televisieserie De Grooten Tour van de Gebroeders De Witt. Het Patriciërshuis speelt hierin een centrale rol. Eigenlijk is het een museum, redelijk klein, maar wel van cultureel belang. En voor het geval het Patriciërshuis (foto) straks in zwaar weer mocht komen, diende de VSP een amendement in om het financieel te ondersteunen. Dat de partij hier niet alleen in stond, bleek uit het lijstje van mede-indieners: Gewoon Dordt, VVD, CDA, Op ons Eiland, BvD, FvD, DENK, Fractie van der Spoel, PvdD en GL. De meerderheid van de raad ging met het voorstel akkoord. Meer zorgen bestaan er over de exploitatie van het Energiehuis. Niet dat de huidige culturele activiteiten van de inwonende organisaties het niet goed doen. De Popcentrale, ToBe en andere bewoners draaien best lekker. Maar er is leegstand die maar niet gevuld raakt. Strikt genomen is het pand onderdeel van de vastgoedportefeuille van wethouder Tanja de Jonge, maar toch ook weer ook een stukje van cultuurwethouder Rik van der Linden. Leegstand kost geld. De ruimte van restaurant Kothinsky staat bijvoorbeeld al weer redelijk lang leeg. De VVD pleit voor een meer commerciële aansturing en exploitatie. Een suggestie waar binnen de gemeenteraad voorlopig nog geen meerderheid voor bestaat. Maar de zorgen over de kosten van het Energiehuis zijn er wel.

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek hoor je zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur in Studio De Witt, het wakkere radioprogramma van Ben Corino op Drechtstad FM/Papendrecht FM.