Een goede nachtrust is heel belangrijk voor je gezondheid en je welzijn. Wanneer je geen goede nachtrust ervaart, dan merk je dit op meerdere vlakken. Dit geldt zeker als je langere tijd achtereen niet goed kunt slapen. Je hele dagelijkse functioneren kan er negatief door worden beïnvloed. Helaas is een goede nachtrust niet vanzelfsprekend voor iedereen. Heb je moeite met in slaap komen of val je wel snel in slaap maar word je ook vrij snel weer wakker? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je nachtrust te verbeteren. Wij vertellen je meer over wat je echt nodig hebt voor een goede nachtrust.

Een donkere ruimte om in de slapen

De ruimte waarin je slaapt moet vooral donker zijn. In de meeste gevallen is dit natuurlijk de slaapkamer, waar je het best gebruik kunt maken van verduisterende gordijnen om de kamer goed donker te maken. Moet je ergens anders slapen, zoals op je werk in de zorg of in je vrachtwagencabine? Ook dan is het belangrijk om de ruimte waarin je slaapt  zo donker mogelijk te maken. Elke vorm van licht, van lampen en straatverlichting tot daglicht, vormt een verstoring van je slaap. Maak de ruimte waarin je slaapt dus altijd zo donker mogelijk.

Zorg voor een slaapplek die bij je past

Je slaapplek moet goed bij je passen. Veel mensen ervaren een slechte nachtrust doordat zij op een matras liggen dat niet goed bij hen past of doordat het kussen te hard of te zacht is. We hebben allemaal persoonlijke behoeften. Daarnaast is het ook belangrijk dat je matras is afgestemd op je lichaam en dat je kussen voldoende steun biedt. Het dekbed moet goed genoeg zijn om je warm te houden, maar het moet er niet voor zorgen dat je het té warm krijgt. Kortom, investeer in een slaapplek die op alle punten goed bij je past.

Een goede temperatuur en ventilatie

De kamer waarin je slaapt moet een goede temperatuur hebben om lekker te kunnen slapen. Een temperatuur van ongeveer 18 graden is het beste. Op hete zomerdagen is het vaak warmer in de kamer, waardoor we ook slechter slapen. Een ventilator of aircosysteem kan dit probleem oplossen. Zorg ook voor ventilatie tijdens je slaap, bijvoorbeeld door een rooster of een raam open te zetten. Een kier is al voldoende om frisse lucht binnen te laten. Dit zorgt voor een meer ontspannen en diepere slaap.

Bereid je voor op het slapen gaan

Als je nu nog aan het werk bent of aan het appen met iemand, en je wilt over vijf minuten gaan slapen, dan kun je er eigenlijk wel van uit gaan dat dat niet gaat lukken. Je kunt nu eenmaal niet van heel actief naar slapen in een paar minuten tijd. Bereid je daarom voor op het slapen gaan. Ruim de kamer op, zodat je kunt slapen in een ontspannen ruimte zonder rommel. Leg je telefoon op tijd weg en kijk niet meer op het scherm voor je gaat slapen. Het kan helpen om in bed nog even een boek te lezen of wat muziek te luisteren. Anderen hebben meer baat bij het nemen van een warm bad of een hete douche direct voor het naar bed gaan. Experimenteer en ontdek wat voor jou het best werkt om een goede nachtrust te vinden.