DORDRECHT – Jochem de Wit, clubkadercoach bij zwem- en waterpolovereniging MNC Dordrecht, is één van de zes professionals die aan de slag zijn gegaan bij een Dordtse sportclub vanuit de subsidie ‘Professionele kracht sportverenigingen’. “Er wordt veel gevraagd van vrijwilligers in hun vrije tijd. Maar ik heb nu ruimte om ze te ontzorgen.” (Foto: Gemeente Dordrecht)

De professionals zijn er om binnen de club vrijwilligers te ondersteunen, begeleiden en waar mogelijk op te leiden. Het is voor verenigingen steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. En vanuit toenemende wet- en regelgeving moet ook aan steeds meer eisen voldaan worden. “Dat is bij MNC Dordrecht zeker zo”, vertelt De Wit, die zelf al vanaf zijn vierde lid is van de club. “Voor de zwemsport heb je jaarlijks vrij veel scholing nodig. Denk aan EHBO en reddingszwemmen. Ik zorg voor een stukje begeleiding en ik kijk of vrijwilligers van onze waterpolotak ook ingezet kunnen worden bij het wedstrijdzwemmen en andersom. Verbindingen leggen. Ook in de regio.”

Per 1 januari 2024 zijn zes aanvragen voor de subsidie toegekend. Inmiddels hebben alle sportverenigingen die deze toegekend hebben gekregen een professional aangenomen: sv Oranje Wit, Sporting Delta, DMHC, vv Wieldrecht, alle Dordtse korfbalclubs (gezamenlijk) en MNC Dordrecht. Per 1 juni 2025 hebben andere Dordtse sportverenigingen die zijn aangesloten bij NOC*NSF opnieuw de mogelijkheid om hiervoor een subsidieaanvraag te doen bij de gemeente.