DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Aangespoelde grienden en keukenkunst

In het Weeshuistheater in Dordrecht waren afgelopen weekeinde grienden ‘aangespoeld’. De grote dieren uit de familie van de dolfijnen snakten naar water. Kunstenaar Ingrid Adriaans, die de grienden maakte van met stukken karton omwikkeld kippengaas, had water neergezet zodat bezoekers ze konden besprenkelen. Met haar kunstproject ‘Droogvallen’, een ode aan de zee en alles wat daarin leeft, was Adriaans een van de tientallen kunstenaars die exposeerden op zo’n 25 locaties in de binnenstad, waaronder woonhuizen en werkplaatsen. Bezoekers konden bij Pictura een routekaart halen om daarmee langs alle adressen te wandelen.

Van oudsher kent Pictura de tweejaarlijkse Salon der Leden, waarbij Picturianen hun werk presenteren in hun eigen gebouw. Dit feestjaar trekken ze ook naar buiten, de stad in. Met deze Salon/Buiten wil Pictura de kunst dichter bij het publiek brengen. De intieme, huiselijke setting waarin kunstwerken worden getoond, kan drempelverlagend werken, hopen initiatiefnemers Geerten Ten Bosch en Marleen Oud.

Ook in een keuken past heel goed kunst, konden de bezoekers zien in het huis van oud-wethouder Hans Spigt. Kunstenaar Jack de Deugd had daar zijn op voedsel gebaseerde schilderijen opgehangen. Een mooie match tussen locatie en kunst was de meubelstofferingswerkplaats van Cora van Ieperen met de schilderijen van Lidy Scholten van afvalmaterialen, waaronder textielresten, en de objecten in wol van Mia van der Burg.

In de route waren ook historische woonhuizen opgenomen, waaronder dat van Moniek Peters, oud-conservator van het Dordrechts Museum. De houtsneden van landschappen en natuurfragmenten van Inez Odijk bleken een prachtige toevoeging aan het vroeg achttiende-eeuwse interieur en het uitzicht op de weelderige achtertuin.

Voor wie dit heeft gemist: In het weekeinde van 26/27 oktober is er nog een Salon/Buiten, met 25 nieuwe adressen en andere kunstenaars. De wandelroutekaarten liggen klaar in Pictura, Voorstraat 190-192, van 11.00 tot 17.00 uur. Deelname is gratis en aanmelding niet nodig.

Jack de Deugd met zijn schilderijen in de keuken van Hans Spigt