DORDRECHT – Hans Pieters van de gelijknamige keuken- , kook-  en woonwinkel in de Nieuwkerk speelde al langer met het idee voor een culinaire markt rond zijn winkel. Vorig jaar september werd op het Nieuwkerksplein de eerste CuliMarkt gehouden met uiteenlopende biologisch en/of verantwoorde producten. Toen die echter door de weersomstandigheden twee keer afgelast moest worden besloot Hans Pieters de markt de ‘kerk in te halen’. Met ingang van deze maand is de frequentie ook opgeschroefd. Iedere donderdag van 15.00 tot 21.00 uur kunnen de liefhebbers van ‘echt voedsel’ terecht bij kraampjes in en om de kerk. (Foto’s: Thymen Stolk)

Steeds meer mensen weten de markt te vinden en zijn al vaste klant geworden. Ze zijn gevallen voor de producten van Bakkerij Hardeman (biologisch zuurdesem brood en biologisch banket), Lekkers uit Hongarije (Hongaarse specialiteiten, sfeer en wijn), WildVleesch (ambachtelijke worsten en paté’s), Biokaas Kinderdijk (biologisch kaas van koeien-, geiten- en schapenmelk), Hamza Jermouni (noten, zuidvruchten en andere mediterrane specialiteiten), De Vrije Koe (duurzaam vlees en zuivel), Vergeer (groenten, fruit en paddestoelen), Roberto’s Italiaanse delicatessen en gevogelte (kip), Sensational Tea (bijzondere theesoorten en infusies), Grand Cru wijnen en Xeno’s Foodconcepts (pie’s, quiches, verse soep, chutneys en tafelzuren). De basis staat dus, maar het plan is om steeds interessante nieuwe kramen toe te voegen.

Wisselwerking

Onder het dak van een monumentale kerk over de markt lopen is aparte ervaring. Pieters kan natuurlijk meteen zijn keukens , kookartikelen en nieuwe woonafdeling onder de aandacht brengen. De showroomkeukens kunnen ook weer gebruikt worden voor proeverijtjes. Een mooie wisselwerking die wederzijds bevalt. Voor de kerk staan ook nog enkele kramen. Door deze opzet kan de markt ongeacht het weer iedere week doorgaan. En als straks de lente weer aanbreekt, verhuist de hele markt weer naar het kerkplein.

Wekelijkse CuliMarkt in en om de Nieuwkerk