DORDRECHT  – “Met de Week van Ons Eten brengen we met de eerste Dordtse Boerenmarkt en gerechten in restaurants lokaal voedsel dicht bij de Dordtenaren. Er zijn al veel mooie producten verkrijgbaar, maar dat is nog te onbekend.’’

Dat zeggen Marco Brand en Conny Taheij van het project Voedsel van Dichtbij Dordrecht. Het evenement opent zaterdag 4 oktober met de Dordtse Boerenmarkt van 10.30 tot 16.00 uur aan de Loswalweg 6. De Week van Ons Eten is een landelijke campagne om te ontdekken waar ons eten vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd en welke invloed het heeft op onze gezondheid, economie en samenleving.

Marco Brand: “Voor onze eigen gezondheid en die van de aarde moeten we toe naar een ander voedselsysteem dat leidt tot verduurzaming van de landbouw. Het leren kennen van de mensen die ons eten maken en hun producten kopen, helpt om meer bewust te worden en helpt de boeren om de omslag te kunnen maken. Enkele boeren op ons Eiland zijn daar ook al mee bezig.’’ Vijftien boeren en makers van lokale producten uit Dordrecht presenteren zich op de Boerenmarkt. Er is van alles te proeven – van echte Dordtse (paarden)kaas, brood, groente en fruit tot honing, wijn en bier.

Tim Dubbelman van De Groenten van Cors: “Wij willen ons aanbod meer voor het voetlicht brengen bij de Dordtenaren. Met bezoekers gaan we graag in gesprek over hoe wij onze producten op een zo gezond mogelijke manier telen. En laten zien dat gezond en vers eten niet duur hoeft te zijn.”

De restaurants Het Gemaal, Rebel Rebel, Café Fluitenkruid, Post en Vissers koken gedurende deze week gerechten met lokale en regionale producten. Jeroen Molenaar van Het Gemaal zet met regelmaat producten uit Dordrecht en omgeving op de kaart. Ook tijdens deze Week van Ons Eten.

“Wij vinden duurzaamheid belangrijk en gebruiken steeds meer producten uit de directe omgeving om de afstand van land tot bord te verkleinen. De liefde die boeren, makers en wij erin steken proef je altijd terug’’, aldus Molenaar.

Tip voor bezoekers van de Boerenmarkt: kom op de fiets!