DORDRECHT – De leegstand in de Dordtse winkelstraten neemt op stukken van, met name, de Voorstraat ernstige vormen aan. Het is geen nieuw verschijnsel, maar neemt nu wel extreme vormen aan. Er zijn plekken waar zes winkelpanden op rij leeg staan, die ook nog eens slecht worden onderhouden. Tijd voor rigoureuze maatregelen, klinkt het van verschillende kanten. (Foto’s: Thymen Stolk)

Een combinatie van een jarenlang kwakkelende economie én een onstuitbare groei van het ‘webshoppen’ maakt dat een groot aantal winkeliers de deuren moet sluiten. Zeker omdat de huren vaak onverminderd hoog blijven. Zoals Heidy van Toorn. Onlangs hing zij na dertien jaar ondernemen het bordje Opheffingsuitverkoop op in haar interieurwinkel Zijderzin op de Voorstraat. “Ik vind het triest voor mijn klanten, maar ik ben het ondernemen moe. Al jaren geef ik aan bij de verhuurder (in dit geval corporatie Woonbron, red.) dat de huren omlaag moeten. Zonder resultaat. Pas toen ik het bordje had opgehangen, wilden ze opeens komen praten.”

Opkopen

Huren die hoog blijven, omzetten die dalen. Het levert het droevige beeld op dat nu op hele stukken Voorstraat is te zien. Van Toorn:  “Onlangs heb ik weer  eens een rondje stad gedaan om te kijken hoeveel er leeg staat. Het is duidelijk dat we op één of andere manier moeten switchen, want het wordt alleen maar erger.  Er zou een overkoepelend orgaan moeten zijn, waarin we samen iets aan het probleem doen.” Ook de gemeente moet zich actiever opstellen en zich niet verschuilen achter het verhaal dat het aan de eigenaren van de panden is om iets te doen aan de leegstand, vindt de onderneemster. “De gemeente had al jaren geleden moeten beginnen met het opkopen van leegstaande panden. ”

Langste winkelstraat

Marion Naburgh van Marion Badmode op de Vest zag ook de verhouding tussen haar stijgende huur en teruglopende omzet steeds schever worden. “In de 25 jaar dat ik hier zit, kwamen er ieder jaar een paar procentjes huur bij. De omzet stijgt echter al een paar jaar niet meer mee”, zegt zij. Twee jaar geleden begon ze het aan te kaarten bij haar (particuliere) huisbaas. “Op een gegeven moment kreeg ik er de balen van en heb ik hem gewoon onder druk gezet. Ik betaal voortaan zoveel en niet meer.” Deze huisbaas bleek een uitzondering en ging akkoord. In plaats van 1750 euro per maand betaalt Marion voortaan 1000. Dat zouden meer eigenaren moeten doen, vindt ze. “Wat is nou beter:  leegstand of minder huren? De Voorstraat staat bekend als de langste winkelstraat van Nederland. Maar ik krijg hier klanten binnen die bijna moeten janken als ze er nu over lopen. De huren zijn gewoon niet meer van deze tijd. De gemeente moet echt ingrijpen. Ik gun het Dordrecht zo.”

Leegstand Voorstraat Dordrecht2