DORDRECHT –

Veel mensen willen graag afvallen. Pillen, crashdiëten, Sonja Bakker of zelfs gels. Alles wordt geprobeerd, maar niets helpt. Monique Koppelaar is sinds kort aan de slag als gewichtsconsulente en is er 100 procent van overtuigd dat alleen de juiste levensstijl kan helpen bij het afvallen: “We moeten zuinig zijn op ons lichaam en dat kan alleen met goede voeding, pure producten. Dan komt de stofwisseling in balans en blijft de bloedsuikerspiegel constant.” Hier ligt bij haar dan ook de nadruk op. De schommelingen in de bloedsuikerspiegel blijken vaak verantwoordelijk voor snoepgedrag. “Het is belangrijk dat mensen echt leren wat goede voeding is. Minder angst voor (goede) vetten, maar juist uitleggen dat de geraffineerde suikers vaak de dikmakers zijn.”

Etiketten lezen

Veel tijd besteedt Koppelaar aan het geven van uitleg over voeding. Waarom is bruin gezonder dan wit brood, wat is echt goed voedsel? “De kunst is om te bepalen wat je moet eten. Bereik de smaak met kruiden, in plaats van met een mix uit een pakje. Veel te zout en veel te veel suiker”, aldus Koppelaar. Het blijkt dat mensen vaak echt niet weten hoe het moet. Als ze aan de hand genomen worden, lukt het vaak wel. Binnen een paar maanden zijn ze gewend aan de nieuwe leefstijl. “Voorwaarde is wel dat je echt gemotiveerd bent. Afvallen duurt vaak wat langer, maar binnen enkele weken kun je je al fitter voelen.” Koppelaar vraagt haar cliënten een paar dagen exact bij te houden wat ze eten. Daarna geeft ze advies, kooktips en gaat ze zelfs mee naar de supermarkt. “Ik leer ze etiketten lezen. Dan pas zien mensen in dat vruchtensappen, ontbijtkoeken of kinderkoekjes helemaal niet zo gezond zijn als de producenten in hun reclames beweren.”

Speciale aandacht

Volwassen en kinderen zijn welkom bij haar. “Kinderen vergen speciale aandacht. Zij hebben voeding nodig voor hun ontwikkeling. Daarom zorg ik dat ze goed gaan eten en zodoende naar hun gewicht toegroeien.” Ouders zijn daarin een belangrijke schakel. Naast gezonde voeding is beweging uiteraard essentieel om het lichaam in goede conditie te krijgen en te houden. Ook hierin adviseert Koppelaar. En ook hier geldt weer: het moet levenslang vol te houden zijn.

Monique Koppelaar is te bereiken via tel. 06-22406131. Ze is aangesloten bij de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten en veel verzekeraars vergoeden (een deel van) haar begeleiding via de aanvullende pakketten. Haar praktijk is gevestigd aan de Koninginnestraat79 inDordrecht. Kijk ook opwww.mkfoodcoaching.nl.