DORDRECHT – Voor het eerst in jaren kan de gemeente een begroting presenteren zonder ingrijpende bezuinigingen. Maar veel financiële ruimte is er niet. Elke tegenvaller in de komende jaren, kan alleen opgevangen worden met bezuinigingen.

“Het voelt wel als een opluchting dat we niet weer opnieuw met bezuinigingen komen”, laat wethouder Piet Sleeking weten. “We hebben zelfs een pakket met flink wat investeringen.” Zo wordt er de komende tijd ook extra geld uitgetrokken voor evenementen die pas in de toekomst plaatsvinden, zoals de vieren van 1000 jaar Dordrecht, 800 jaar stadsrechten en de herdenking van de Synode van Dordrecht. “Want om dit goed te kunnen vieren, moet je ook in de voorbereidingen hier al geld voor vrij maken.”

Armoede
Wethouder Mos meldt dat de woonlasten laag blijven. “We blijven 11 procent onder het landelijk gemiddelde. Met deze begroting lijkt het er op dat we de recessie goed hebben doorstaan. Maar we zijn er nog niet. Er zijn bezuinigingen die nog hun effect moeten krijgen.” Wethouder Heijkoop noemt de sociaal-economische positie van de stad nog wel zwak. “Al zagen we in juli een knik in de stijging van het aantal bijstandsuitkeringen. Perspectief is het toverwoord. We willen iedereen helpen aan een baan en een opleiding.” Hummeltjes van een jaar of 2/3 zijn daarbij al in beeld. “We doen al veel, samen met scholen, om hun achterstanden weg te werken. Maar het kan echt beter.” Het moet een samenwerking zijn tussen onder meer gemeente en onderwijs. “Ik hoor zo vaak dat er meer techneuten nodig zijn. Maar er komen van het MBO nog te veel administratieve krachten die op de arbeidsmarkt overbodig zijn.” Hij ziet ook te veel armoede in de stad. “Ons hart gaat daarbij uit naar de kinderen. Gezinnen met kinderen die elke maand weer moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Ook zijn er nog te veel arme werkenden.”

Gedrag
Ook het komende jaar blijft de veiligheid en leefbaarheid van buurten hoog op de agenda staan. “Hierin blijven we investeren. Daarbij is veel aandacht voor het gedrag van mensen. De gemeente stort het vuil niet op straat”, zegt wethouder Reynvaan. Wethouder Karin Lambrechts zegt dat de verschuiving van de zorgtaken van het rijk naar de gemeente in Dordrecht goed verloopt. “Ook de befaamde keukentafelgesprekken gaan hier goed, blijkt ook uit onderzoek van de ouderenbond ANBO. Er is de sociale ontwikkelingsagenda, waarin we de opvang in de wijken nog toegankelijker willen. Zo willen we doelgroepen huisvesten in de wijk. En meer inzetten om mensen elkaar laten ontmoeten. Want dat is toch de toekomst: het ontwikkelen van een eigen netwerk.”

Stationsgebied
Heel even gaat wethouder Rik van der Linden in op zijn grote hoofdpijndossier: DuPont en Chemours. Hij verwacht de komende weken antwoorden op een aantal prangende vragen. Veel in zijn portefeuille staat al op de rit. “Het gaat goed en daar gaan we volgend jaar mee verder. Over het Stationsgebied zijn nu knopen doorgehad. We hebben de lobby over het behoud van de intercity goed gevoerd en daar hoort nu ook de verdere ontwikkeling van het stationsgebied bij. De voorkant is op orde, maar het stationsgebouw staat te verpieteren en aan de achterkant komen een aantal problemen bij elkaar. Dat wordt aangepakt. Er is geld voor en met NS en ProRail worden gesprekken gevoerd.” Wethouder Piet Sleeking laat weten dat er ook geïnvesteerd wordt om de binnenstad levendig te houden. “Dordtenaren worden weer trots op hun stad.” Zo moet er een alternatief worden verzonnen voor het gebied bij de Visbrug en Voorstraat, nadat eerder ‘de Put van Piet’ werd verworpen. Voor het grote aantal lege vierkante meters dat V&D achterliet in de binnenstad, wordt naarstig naar een oplossing gezocht. Sleeking: “We zijn nog steeds met de eigenaar in gesprek. We hopen snel met een blijvende invulling te komen.”